Jaarstukken 2020
portal

Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 2.1.2 We versterken de samenhang tussen het voorliggende veld, aanpalende terreinen en de inzet van maatwerkvoorzieningen Wmo (tekst uit Begroting 2020)

Om mogelijk te maken dat inwoners kunnen participeren in de samenleving en langer zelfstandig kunnen blijven wonen, zal een groter beroep worden gedaan op het sociale netwerk van mensen en daar waar mogelijk ook van vrijwilligers. Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers (programma 1. Samenleving) en het beter verbinden van deze informele ondersteuning met formele ondersteuning is van belang. Bovendien zien wij in de samenleving steeds meer (particuliere) initiatieven ontstaan die een bijdrage leveren aan de participatie van inwoners. Wij willen deze initiatieven ondersteunen, versterken en waar mogelijk verbinden met de gecontracteerde ondersteuning. Dit maakt onder andere onderdeel uit van de doorontwikkeling van de huidige dagbesteding die we meer willen verbinden met het maatschappelijk voorveld; het geheel van welzijnspartijen, (gesubsidieerde) instellingen met een vrijetijds aanbod, kerken, etc. Wij faciliteren SamenZwolle om de inwoner te ondersteunen bij het formuleren van zijn vraag en toe te leiden naar passend aanbod in het maatschappelijk voorveld of indien dit niet passend is in dagbesteding. Daarnaast stimuleren wij nieuwe vormen van samenwerking waarbij de beweging centraal staat van individuele ondersteuning naar collectieve vormen van ondersteuning. Wij sluiten aan op initiatieven in de stad, bijvoorbeeld middels de mogelijkheid van right to challenge (zie programma 7).

Wij zetten in op een beweging waarbij meer inwoners gebruik kunnen maken van het collectief vormgegeven aanbod waardoor er minder beroep hoeft te worden gedaan op de duurdere individuele vormen van ondersteuning. Dit doen we door het efficiënter gebruik maken van het al bestaande aanbod in het maatschappelijk voorveld. Initiatieven op het terrein van welzijn, maatschappelijke participatie en dagbesteding houden zich bezig met het participeren van onze inwoners. Wij zijn voornemens om deze initiatieven zowel inhoudelijk als financieel met elkaar te verbinden rondom deze gezamenlijke participatie opgave en daarmee het voorveld te versterken.
Ook stemmen wij de ondersteuning die wij bieden af met partners in de stad zodanig dat verschillende vormen van ondersteuning elkaar aanvullen tot een integraal pakket voor de inwoner en een zo efficiënt mogelijke inzet van de geboden ondersteuning.

Daarnaast is samenwerking van belang met (zorg)aanbieders en woningcorporaties ten behoeve van een betere aansluiting tussen wonen en zorg zodat daar waar mogelijk inwoners kunnen uitstromen uit beschermde woonvormen naar zelfstandig wonen (met ondersteuning) en de transformatie van zwaardere naar lichtere vormen van ondersteuning gerealiseerd kan worden. Daarnaast is het van belang dat inwoners met een zorgvraag kunnen beschikken over een passende toegankelijke woning. Deze opgave vraagt van de betrokken ketenpartners in het sociale en fysieke domein om een integrale aanpak en samenwerken  om  de kansen te benutten die deze samenwerking biedt. Dit betekent  concreet dat met wonen mogelijkheden worden geboden die aansluiten bij de zorgvraag.  Het gaat dan  om wonen van 'jong tot oud', met onderscheid naar jongeren, volwassenen en ouderen en betreft zowel een kwantitatieve als kwalitatieve opgave. We willen in 2020 investeren in het vraagstuk wonen en zorg om te komen tot afspraken met betrokken zorgpartijen en wooncorporaties om middels effectieve interventies de gewenste doorstroom te bevorderen.

Tevens zetten wij in op samenwerking met regiogemeenten. Samen werken wij samen met de zorgverzekeraar en geven wij uitvoering aan het convenant met Zilveren Kruis. Wij versterken de samenwerking tussen de Sociale Wijkteams, wijkverpleegkundigen en huisartsen zodat inwoners geen last hebben van de grensvlakken tussen de verschillende soorten zorg (Wmo, ZWV en Wlz).

Daarnaast hebben wij een contract voor de collectieve zorgverzekering met Eno Zorgverzekeraar (Salland Zorgverzekeringen) met ingang van 1 januari 2019 om hiermee een passend aanbod te bieden aan de doelgroep om financiële risico’s door zorgkosten zoveel mogelijk te vermijden (relatie met doel 4.1.2) .

Toelichting op realisatie doel

In 2020 is uitvoering gegeven aan Goede dagen & perspectief, maar is minder ondersteuning geleverd dan in andere jaren. Bij de eerste lockdown zijn veel aanbieders een tijdje gesloten geweest, of is op alternatieve wijze ondersteund. In de periode daarna is de ondersteuning voor een groot deel wel geleverd. Vanwege de aanpassingen die nodig waren om te kunnen doen aan de richtlijnen vanwege Corona was het voor sommige aanbieders niet mogelijk geweest om dezelfde hoeveelheid ondersteuning te bieden.

In brede zin zien we dat de zorg en ondersteuning vaak nauw samengaat met de woonsituatie. In dit verband wordt gewerkt aan de verbinding tussen “wonen en zorg”. Door meer verbinding en integraliteit aan te brengen willen we het langer en weer sneller zelfstandig wonen vergemakkelijken. We willen investeren in de samenwerking met woon- en zorgpartners door in gezamenlijkheid met zorgpartijen en wooncorporaties de gemeenschappelijke visie op Wonen en Zorg te herijken, interventiemogelijkheden te verkennen en uit te voeren voor de bestaande knelpunten voor de korte en (middel-) lange  termijn.

In december 2020 is de samenwerkingsagenda tussen de 8 IJssel Vecht gemeenten en Zilveren Kruis vastgesteld. Met de samenwerkingsagenda bevorderen we de samenwerking op de snijvlakken van het medisch en sociaal domein. In deze samenwerking richten we ons specifiek op jeugdigen, mensen met psychische problematiek en ouderen. Daarnaast zetten we gezamenlijk in op gezondheidsbevordering en preventie. Ook pakken we maatschappelijke opgaven, zoals het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen met passende zorg, samen met de zorgverzekeraar aan.

Criteria (tekst uit begroting 2020)

We versterken de samenhang tussen het voorliggende veld, aanpalende terreinen en de inzet van maatwerkvoorzieningen Wmo, zodanig dat:

  • De beschikbaarheid en inzet van algemene en voorliggende voorzieningen bekend zijn bij inwoners, Sociaal Wijkteam en zorgaanbieders.
  • De formele ondersteuning meer aansluit bij de informele ondersteuning en initiatieven in de stad.
  • De dagbesteding in aansluiting op het voorliggende veld plaatsvindt.
  • De verschillende vormen van ondersteuning elkaar aanvullen tot een integraal pakket.
  • Er een collectivisering van voorzieningen plaatsvindt waardoor het beroep op maatwerkvoorzieningen afneemt.

Kaderstellende nota('s)

Niet van toepassing

Portefeuillehouder(s)

Dorrit de Jong

Activiteiten (tekst uit Begroting 2020)

Bevorderen samenwerking tussen gecontracteerde aanbieders thuisondersteuning en dagbesteding met organisaties in het voorliggende veld.

  • Wij geven uitvoering aan de overlegtafel Thuisondersteuning waar we met gecontracteerde partijen uitvoering geven aan de beweging om te komen van zwaardere naar lichtere vormen van ondersteuning.
  • We geven per 1 januari 2019 uitvoering aan de nieuwe aanbesteding "Goede dagen en perspectief".
  • Wij faciliteren de opzet van een regietafel waar vragen van inwoners en beschikbaar aanbod op elkaar wordt afgestemd.
  • Wij faciliteren SamenZwolle om de inwoner te ondersteunen bij het formuleren van zijn vraag en toe leiden naar passend aanbod in maatschappelijk voorveld
  • Binnen "Goede dagen en perspectief" continueren wij de pilots waar aanbieders van dagbesteding samen met organisaties uit het voorliggend veld tot nieuwe ondersteuningsvormen komen. Als onderdeel van de Begroting 2020 wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 12 (versterken maatschappelijk voorveld).

Wij werken samen met de regiogemeenten:
In 2019 verkennen wij op welke wijze wij de samenwerking met regiogemeenten t.a.v. de Wmo in 2020 nog verder kunnen versterken. Dit leidt tot een uitvoeringsagenda voor 2020.
Wij werken samen met gemeenten in de regio met de zorgverzekeraar en geven uitvoering aan het convenant met Zilveren Kruis.

Verdere uitwerking van de verbinding tussen wonen en zorg:
In brede zin zien we dat de zorg en ondersteuning vaak nauw samengaat met de woonsituatie. In dit verband wordt gewerkt aan de verbinding tussen “wonen en zorg”. Door meer verbinding en integraliteit aan te brengen willen we het langer en weer sneller zelfstandig wonen vergemakkelijken. We willen investeren in de samenwerking met woon- en zorgpartners door in gezamenlijkheid met zorgpartijen en wooncorporaties de gemeenschappelijke visie op Wonen en Zorg te herijken, interventiemogelijkheden te verkennen en uit te voeren voor de bestaande knelpunten voor de korte en (middel-) lange  termijn.

Particuliere- en marktinitiatieven:
Daarnaast zien we steeds meer particuliere- en marktinitiatieven die een “antwoord” kunnen bieden op het langer en weer sneller zelfstandig kunnen wonen. Van belang is om kansrijke initiatieven ruimte te bieden om realisatie in de praktijk mogelijk te maken. Immers, op deze wijze kunnen “slimme” oplossingen gevonden worden die bijdragen aan zelfstandig wonen en kostenbesparend kunnen werken.

Toelichting realisatie activiteiten

Bevorderen samenwerking tussen gecontracteerde aanbieders thuisondersteuning en dagbesteding met organisaties in het voorliggende veld.
In de periode van de eerste lockdown zijn er veel minder aanmeldingen bij SamenZwolle binnen gekomen. Daarna hebben zij wel weer aanmeldingen gekregen. Een groot aantal activiteiten in het voorveld kunnen vanwege de maatregelen niet door gaan en partijen willen in deze periode niet altijd nieuwe mensen ontvangen. Het is daarom lastiger om plekken in het voorveld te vinden. In een aantal gevallen is daarom gekozen voor invulling bij dagbesteding.

Vanuit de pilot SamenOuderen zijn veel activiteiten georganiseerd, vooral om eenzaamheid te voorkomen. Veel van de gezamenlijke activiteiten konden in 2020 niet doorgaan. De buurtkamers zijn alleen gesloten geweest in de eerste lockdown periode, omdat het gaat om een kwetsbare doelgroep zijn deze rond de zomer weer opgestart en hoefden niet opnieuw te sluiten.   

Samenwerking met regiogemeenten
In 2020 is de "Samenwerkingsagenda IJssel Vecht gemeenten en Zilveren Kruis 2021-2023", vastgesteld. De samenwerkingsagenda is onderverdeeld in de volgende inhoudelijke thema’s:

  1. Overkoepelende onderwerpen (zoals Inkoop, RZA, toezicht)
  2. Zorg en ondersteuning voor ouderen
  3. Zorg en ondersteuning voor mensen met psychische problematiek (GGZ)
  4. Jeugd
  5. Gezondheid en preventie

Verdere uitwerking van de verbinding tussen wonen en zorg
In 2020 is het programma wonen en zorg ontwikkeld. Drie programmalijnen zijn daarbij prominent aanwezig:

  1. Vitale solidaire gezonde stadsdelen
  2. Voldoende geschikte woningen
  3. Passende zorg en ondersteuning

Dit programma bevat de gemeenschappelijke visie op wonen en zorg en is zowel intern als met diverse externe partners intensief besproken en verrijkt. Ook zijn er concrete afspraken opgenomen om de woonzorg opgave te realiseren. In 2021 zal het programma worden vastgesteld in College en Raad.

Er is intern en extern intensief ingezet op de verdere verbinding tussen wonen en zorg, tussen sociaal en fysiek domein. In de jaarschijf 2021 heeft wonen en zorg dan ook een prominente plaats gekregen.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2020, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2020 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

793.300

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

0

0

0

0

Begroting t/m december

793.300

0

0

0

- Jaarrekening

777.063

0

0

0

Gerealiseerd resultaat Doel 2.1.2

16.237

0

0

0

Saldo

16.237

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten zijn lager dan begroot waardoor een voordelig resultaat wordt gerealiseerd van € 16.237.

De rekening sluit nagenoeg met de begroting, deze afwijking < € 50.000 wordt niet verder toegelicht.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:57:43 met de export van 05/31/2021 10:07:43