Jaarstukken 2020
portal

Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 2.2.1 Samen met werkgevers ondersteunen we inwoners met arbeidspotentieel, vallend onder de Participatiewet, om deel te nemen aan de arbeidsmarkt (tekst uit Begroting 2020)

We werken aan een inclusieve arbeidsmarkt: goede aansluiting tussen opleidings- en arbeidsaanbod in de veranderende arbeidsmarkt vraagt om een gerichte aanpak, waarbij wordt geïnvesteerd in mensen. We willen dat iedere Zwollenaar met arbeidspotentieel participeert naar vermogen op de arbeidsmarkt. Dit kan in een betaalde baan / zelfstandigheid (en eventueel met ondersteuning / subsidie wanneer sprake is van een arbeidsbeperking) of door werkervaring op te doen vanuit een bijstands- of ondersteuningssituatie. Bij het bevorderen van participatie en uitstroom uit de bijstand gaan we uit van de mogelijkheden van de inwoner. De afspraken die we maken, zijn erop gericht om, met niet-vrijblijvende inzet van beide kanten, passend werk te vinden. Om te anticiperen op de arbeidsmarkt en matching van kwetsbaren mogelijk te maken, werken we in een regionale context samen met partners, zoals werkgevers, werknemers, onderwijs en UWV Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen aan een inclusieve arbeidsmarkt.

De Human Capital Agenda Regio Zwolle biedt een integraal programma voor de arbeidsmarkt en werkgelegenheid (zie ook ambitie 5.1 (Economie) en ambitie 1.3 (Onderwijs). Gericht op beschikbaarheid / wendbaarheid en inclusiviteit. We willen al het arbeidspotentieel benutten om het groeiend aantal openstaande vacatures te vervullen. Om de arbeidsmarktkansen in de regionale sectoragenda’s van de Human Capital Agenda in 2020 en verder te benutten zetten we in het Werkbedrijf Regio Zwolle (samenwerkingsnetwerk van werkgevers, werknemersorganisaties, onderwijs, gemeenten, provincie en UWV) in op een tweejarige doe-agenda Perspectief op werk (in aanvraagproces, uitkomst in september). In regionaal verband (met tweejarige impulsgelden van het Rijk) wordt een ‘plus’ geboden op de dienstverlening van gemeenten, onderwijs en private partners om zo 500 extra matches bij werkgevers te bereiken.  
Regionaal wordt geïnvesteerd in meer werk- en ontwikkelarrangementen voor kandidaten / werkzoekenden, snellere matching en meer kandidaten integraal (meer leefgebieden) in beeld.

In 2020 wordt de aanpak statushouders verder doorontwikkeld. Basis van deze aanpak is: brede screening, regie door gemeente en integrale uitvoering met diverse partners in de stad op het gebied van taal, inburgering en participatie. In 2019 is gestart voor de nieuwe instroom en jongere statushouders. In 2020 bereiden we ons verder voor op de komst van de nieuwe inburgeringswet. Dit doen we door vijf pilots te starten. Deze pilots bieden ons praktisch inzicht en ervaring, opdat we ons pakket van eisen en onze toekomstige regierol goed vorm kunnen geven.  

Tiem is onze partner voor arbeidstoeleiding. Deze organisatie heeft de opdracht om arbeidstoeleiding samen met werkgevers en waar mogelijk in publiek-private samenwerking vorm te geven. De dienstverlening naar werkgevers om mensen met beperkte aansluiting op de arbeidsmarkt naar werk te leiden is in regionaal verband georganiseerd in het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle. Tiem is één van de belangrijke uitvoeringsorganisaties die onderdeel is van dit netwerk en dé link is naar een groot deel van het (onbenut) arbeidspotentieel in de regio.
De opgave is om de lijn van (arbeids-)ontwikkeling van mensen met een beperkte arbeidsmarktaansluiting naar arbeid in partnerschap vorm te geven. Tiem is hierin een belangrijke schakel. Partnerschap in regionaal verband met gemeenten / UWV en in de keten ‘vanuit de wijk naar werk’ met maatschappelijke partners verbonden aan de gemeentelijke organisatie. Een deel van het pand van Tiem is vrijgekomen en nog niet verhuurd. Dit zorgt voor een leegstandstekort. Als onderdeel van de Begroting 2020 wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 15 (bijgestelde realisatie Tiem).

Toelichting op realisatie doel

In 2020 heeft door de uitbraak van het Coronavirus en daarop volgende beperkende maatregelen een plotselinge omslag op de arbeidsmarkt veroorzaakt. Het kabinet heeft allerlei steun- en herstelvoorzieningen getroffen ter ondersteuning van individuen, ondernemers, maar ook ter ondersteuning van economie en om werkgelegenheid te behouden en creëren. In regionaal verband zijn een veelvoud aan stappen gezet en acties ondernomen om te zorgen dat zo min mogelijk mensen door deze pandemie op de arbeidsmarkt zonder werk langs de kant zouden komen te staan. Concreet zijn acties geformuleerd in het actieplan werk en participatie in en na Coronatijd (vastgesteld februari 2021).         

Sinds de beperkende maatregelen na de uitbraak van het coronavirus zien we een stijging in het bijstandsvolume. In 2020 zijn 346 mensen uit de bijstand gestroomd: 241 naar werk, 75 naar opleiding en 30 naar ondernemerschap. Daarbovenop is een klein aantal mensen uit een traject gestroomd naar werk of ondernemerschap, maar zonder daarmee bijstandsafhankelijk te worden. Doelstelling was het bijstandsvolume met 2% te laten dalen ten opzichte van 2019. Ook in 2019 daalde het bijstandsvolume. Echter, deze doelstelling is door deze uitzonderlijke situatie niet reëel gebleken.
Januari: 3614
Juli: 3771 (stijging 157 tov januari)
December: 3840 (stijging 69 tov juli)

De uitvoeringsorganisaties Tiem, afdeling inkomensondersteuning en Regionaal Bureau Zelfstandigen, sociaal wijkteam en RMC, die samen de bijstandsketen vormen, hebben hun werkwijzes in hoog tempo aangepast, samen opgetrokken en meegewerkt aan de planvorming. Inzet was, samen met partners zoals het Werkbedrijf Regio Zwolle, Werkgeverservicepunt, UWV en onderwijs om mensen die hun baan dreigden te verliezen zoveel als mogelijk direct naar (ander) werk te begeleiden. En mocht dat niet lukken, dan was het streven de periode dat iemand afhankelijk was van een uitkering zo kort mogelijk te houden. Dit zetten we door in 2021.

Als we dat jaar vergelijken met 2020, dan zien we een verhoogde instroom van 19,4%  alsook verminderde uitstroom uit de bijstand van 7,5% tov 2019. Met name jongeren, zonder lange opbouw van ww, komen snel in uitkeringssituatie terecht. Desondanks is de stijging van het bijstandsvolume nog beperkt. In vergelijking met de landelijke cijfers is het aantal mensen met een WW minder hard gestegen. Het aantal mensen met WW eind 2020 in regio Zwolle 6.955, wat een stijging van 2,6% bedroeg tov eind 2019. Landelijk gaat het om 285.659 mensen, een stijging van 3,1% in 2020.

Doorontwikkeling aanpak statushouders
Vanwege de Coronamaatregelen is er na 2020 is er een rem gekomen op de ‘pilots’ ten behoeve van de inburgering en integratie van statushouders; zowel in het voor- als najaar zijn er minder assessments afgenomen dan begroot.  Op alternatieve wijze is een deel van het werk voortgezet, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat er een achterstand is opgelopen in de ondersteuning en begeleiding van statushouders op weg naar integratie, onderwijs of arbeid.
De invoering van de nieuwe inburgeringswet is wederom met een half jaar uitgesteld; per 1 januari 2022 wordt de wetswijziging verwacht. Lokaal zijn de voorbereidingen op de invoering van de nieuwe inburgeringswet  in hoog tempo voortgezet. Inmiddels bereiden 12 gemeenten in de regio een gezamenlijke aanbesteding voor. Daarmee borgen we volume voor en kwaliteit van de te gunnen aanbieder. Ook de vertaling van wet voor onze werkwijze en die voor onze partners in de stad krijgt steeds meer vorm.
Het aantal statushouders dat in 2020 is uitgestroomd naar werk is laag to.v. 2019. Ook hier zijn hoogstwaarschijnlijk de Coronamaatregelen debet aan.

Tiem
Het resultaat Tiem 2020 bedraagt € 400.000,- positief. Dit is € 30.000,- beter dan begroot. Hoewel de coronamaatregelen forse impact hadden op de bedrijfsvoering, was de Rijks coronacompensatie voldoende om de begroting te realiseren.   

Een aantal concrete activiteiten verricht door Tiem

  • Er is actief deelgenomen aan de Coronadienstverlening aan ondernemers (BOOC). Accountmanagers hebben gesprekken gevoerd met werkgevers en ondersteund bij TOZO en NOW-aanvragen.
  • In het najaar gestart met de zogenoemde Korte route naar werk (onderdeel Actieplan werk in en na coronatijd). Via deze aanpak worden kandidaten opgepakt die een korte afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Kandidaten met dit profiel zouden ‘normaal gesproken’ niet in de bijstand komen. Ze zijn hoger opgeleid, zijn zelfredzamer en hebben recente werkervaring. Door de Corona beperkende maatregelen is het nu ook voor hen moeilijk om een andere betaalde baan te vinden. Hierin wordt samengewerkt met o.m. uitzendbureaus en het werkgeversnetwerk van het WSP en Tiem.
  • Activiteiten bij Tiem gestart voor het project Statushouders onder de noemer IPA (Inburgering, participatie en arbeidsontwikkeling). Hier vinden gesprekken plaats met statushouders en worden testen afgenomen. Kandidaten die in de zgn. Z-route begeleid moeten worden, krijgen een werkervaringsplek bij Tiem en het onderwijs gedeelte wordt ook op de locatie van Tiem aangeboden.

Tiem en onderwijs

  • Tiem werkt nauw samen met het regionaal loket Leren en Werken, een samenwerkingsverband van onderwijs, ondernemers, gemeenten en UWV. Via de diverse samenwerkingsrelaties worden bruggen geslagen van onderwijs naar arbeidsmarkt en tussen zorg en arbeid. Waarbij we steeds meer hybride vormen zien.
  • Tiem heeft als groot ‘stagebedrijf’ de samenwerking met de VSO/PrO/Entree scholen voortgezet. Leerlingen en studenten die nog niet klaar zijn om bij andere werkgevers stage te lopen, kunnen aan leren stagelopen bij Tiem. Ook leerlingen waarvan nog niet duidelijk is of ze arbeidsvermogen hebben, lopen stage bij Tiem. Op deze manier kan er een goed vervolgtraject na het onderwijs in gang worden gezet.

WSW
In 2020 heeft Tiem gemiddeld 464 arbeidsjaren gerealiseerd. Dit komt overeen met gemiddeld 450FTE. Dit aantal is onder verdeeld in: 8 FTE begeleid werken; 192 FTE detacheringen; 250 FTE beschut binnen.
Kandidaten in traject Tiem
                               Stand 1 januari 2020  Stand 1 juli 2020  Stand december 2020
Aantal werkzoekend           1895                        1.998                    2.003
stijging van:                                                         103                          5
Aantal werkend                    191                           225                      256
stijging van:                                                           34                        31

Het aantal aanmeldingen bij Tiem van werkzoekenden bedroeg in 2020 996 kandidaten. Er zijn 851 kandidaten uitgestroomd, waarvan 257 naar werk of studie.

Kandidaten doelgroepenregister
Het aantal kandidaten dat in het doelgroepenregister komt, is toegenomen in 2020: 508 kandidaten in de caseload bij Tiem. Daarvan zijn 170 kandidaten met loonkostensubsidie aan het werk en 4 kandidaten met een indienstnemingssubsidie. Waar nodig, verzorgt Tiem de jobcoaching.

Beschut werken
Er is aandacht besteed aan bekendheid van Beschut werken. In aantallen blijven we achter, maar door het geven van meer voorlichting in o.a. de eigen uitvoeringsorganisaties, zijn we beter in staat om kandidaten te detecteren. We zien dan ook een gestage groei. We zijn in 2020 gegroeid van 13 naar 18 beschut werken dienstverbanden bij Tiem of een reguliere werkgever.

Criteria (tekst uit begroting 2020)

Samen met werkgevers ondersteunen we inwoners met arbeidspotentieel, vallend onder de Participatiewet, om deel te nemen aan de arbeidsmarkt, zodanig dat:

  • Alle inwoners met een arbeidsbeperking en / of beperkte aansluiting op de arbeidsmarkt in beeld zijn en worden ondersteund voor wat betreft hun arbeids- / participatiemogelijkheden.
  • Alle jongeren onder de 27 jaar en met een beperkte aansluiting op de arbeidsmarkt toekomstperspectief hebben en in een actief traject zitten met een actieplan richting opleiding / werk / zorg.
  • Specifieke aandachtsgroepen, zoals 50-plussers, statushouders en kwetsbare jongeren, hun talenten en ervaring kunnen blijven inzetten op de arbeidsmarkt.
  • Er voor mensen die aangewezen zijn op een beschutte werkomgeving beschutte werkplekken worden gecreëerd.
  • Mensen die binnen afzienbare tijd aan het werk kunnen, actief naar werk worden begeleid.
  • De regionale doelstelling voor de landelijke banenafspraak voor mensen met een arbeidsbeperking wordt gehaald.
  • De uitstroom uit de bijstand naar werk, zelfstandig ondernemerschap of opleiding wordt bevorderd. We streven naar een daling van het bijstandsbestand ten opzichte van 2019 van minimaal 2%.

Kaderstellende nota('s)

Niet van toepassing

Portefeuillehouder(s)

René de Heer

Activiteiten (tekst uit Begroting 2020)

We intensiveren de regionale samenwerking. We geven met partners vorm aan een verbeterde verbinding van onderwijs-arbeidsmarkt en economie (en economische regio):

  • We geven de werkgeversdienstverlening vorm in regionaal verband en werken samen met effectieve re-integratiepartners en onderwijs (onder andere stagebegeleiders). Als partner in het Werkbedrijf Regio Zwolle realiseren we meer inclusieve arbeidsmogelijkheden door uitvoering te geven aan de inclusiviteitsagenda Perspectief op Werk.
  • We faciliteren ondernemerschap met sociale impact en koppelen hieraan onze werkgeversdienstverlening (zie ook ambitie 5.1).
  • We benutten de ruimte om onze regie op inburgering en participatie voor statushouders te pakken (WEB en nieuwe inburgeringswet). Er worden in 2020 pilots gestart: a. ‘Brede intake’ tbv samenwerking en gegevensuitwisseling tussen COA en gemeente; b. Ervaring opdoen met leerwerktrajecten, waarbij combinaties worden gemaakt tussen formeel en non-formeel taalonderwijs.

We versnellen de uitstroom uit de bijstand via onze uitvoeringsorganisatie Tiem (motie M-19 Werken aan werk):

  • Geïntensiveerde aanpak richting werk: focus op matchen en functiecreatie, organiseren structurele momenten voor persoonlijke ontmoeting werkgevers en werkzoekenden. Dit omvat ook diverse experimenten variërend van open hiring tot groepsgewijze doelmatigheidscheck
  • Ontwikkelen leerwerktrajecten met werkgevers voor vijf kansrijke branches (bijvoorbeeld de zorg), specifiek aandacht voor statushouders. Dergelijke trajecten kunnen bestaan uit verschillende componenten, waaronder ook een werkervaringsplaats en is afhankelijk van doelstellingen van kandidaten (motie M6-4)
  • We bieden werkplekken aan voor mensen met een Wsw-dienstverband en stimuleren dat deze medewerkers, indien mogelijk, zo veel mogelijk buiten Tiem bij reguliere werkgevers (detacheren of begeleid werken) worden geplaatst. Daarbij streven we naar eerlijke prijzen voor arbeid geleverd door de brede doelgroep.
  • We onderzoeken hoe we planmatig, dan wel, meer experimenteel publiek-private samenwerking kunnen vormgeven. De brede lokale raamovereenkomst met private partners zetten we voort binnen verruimde kaders.
  • We creëren nieuwe beschutwerkplekken conform de taakstelling van het Rijk, voor zover de behoefte bestaat. Als centrumgemeente zetten we ons met Tiem binnen het Werkbedrijf Regio Zwolle in op een verdere ontwikkeling van het regionaal expertiseplatform voor beschut werken nieuw.

We verbeteren de ketensamenwerking

  • We maken afspraken over ketensamenwerking tussen gemeentelijke uitvoeringsorganisaties (inclusief Tiem) en partners. Onder andere voor de aanpak Statushouders.

Toelichting realisatie activiteiten

We intensiveren de regionale samenwerking. We geven met partners vorm aan een verbeterde verbinding van onderwijs-arbeidsmarkt en economie (en economische regio):
In 2020 is intensief gebruik gemaakt van het regionale netwerk en ervaring van diverse partners om zo goed mogelijk de gevolgen van de pandemie op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Dat gaat in 2021 op een geïntensiveerde wijze zijn vervolg krijgen doordat er in gezamenlijkheid een regionale crisis en herstelaanpak wordt opgesteld en in gezamenlijkheid wordt uitgevoerd.  

Onderwijs en arbeidsmarkt
Heeft verder vorm gekregen door de intensivering van de samenwerking binnen VSV, startroute en Pro VSO. Deze aanpak is gericht op het vormgeven van de rol van de doorleercoach waardoor studenten in een eerder stadium ondersteund en doorgeleid kunnen  worden wat maakt dat de kans op uitval wordt verkleind.

  • Werkgeversdienstverlening: voorbeelden als online banenmarkt, het verzorgen van Harrie trainingen (trainen van werkgevers om als inclusieve werkgever te kunnen optreden, het verder optimaliseren van samenwerkingen op diverse doelgroepen (denk aan kwetsbare jongeren en bijvoorbeeld statushouders.
  • We hebben de POW aanpak in 2020 versneld en met goedkeuring van SZW omgeturnd tot een regionale crisisaanpak ten aanzien van de inwoner, geraakt door de crisis, binnen de regio Zwolle.
  • Het werkbedrijf Regio Zwolle heeft in de laatste maanden haar visie voor de komend 2 jaren opnieuw onder de loep genomen samen met alle betrokken partners. Het werkbedrijf Regio Zwolle ontwikkelt zich steeds meer naar de experttafel voor inclusie binnen en claimt daarmee haar rol op de inclusieagenda binnen de regio en de Human Capital Agenda -toekomstbestendige arbeidsmarkt.
  • Het Expertisepunt SROI heeft haar dienstverlening ook naar digitale vormen moeten ombuigen. Dat is goed gelukt.  Daar waar in eerste instantie werd gevreesd dat het nakomen van de SROI verplichtingen door opdrachtnemers op een lager pitje zou worden gezet blijkt dit voor 2020 niet het geval en weten zij invulling te geven aan de verplichting die ze zijn aangegaan bij de aanbesteding. Gemeenten, provincie en waterschap nemen nog steeds gretig de diensten en kennis van het expertisecentrum af.
  • Arbeidsparticipatie kwetsbare jongeren heeft de volle aandacht binnen het werkbedrijf regio zwolle en zij zijn ten volste opgenomen in de aanpak in 2020 en hebben ook hun positie binnen de visie van het werkbedrijf 2021 en 2022. Net als binnen de regionale crisis en herstelaanpak 2021 -2022.

We versnellen de uitstroom uit de bijstand via onze uitvoeringsorganisatie Tiem (motie M-19 Werken aan werk):
Sinds de beperkende maatregelen na de uitbraak van het coronavirus zien we een stijging in het bijstandsvolume. Ondanks de beperkende maatregelen en de weerslag op de arbeidsmarkt zijn in 2020 346 mensen uit de bijstand gestroomd: 241 naar werk, 75 naar opleiding en 30 naar ondernemerschap. Daarbovenop is een klein aantal mensen uit een traject gestroomd naar werk of ondernemerschap, maar zonder daarmee bijstandsafhankelijk te worden. Doelstelling was het bijstandsvolume met 2% te laten dalen ten opzichte van 2019. Ook in 2019 daalde het bijstandsvolume. Echter, deze doelstelling is door deze uitzonderlijke situatie niet reëel gebleken. De stijging van het bijstandsvolume is tot nog toe beperkt gebleven tot een stijging van 226 gedurende 2020 (van 3614 op 1 januari naar 3840 op 31 december).

We verbeteren de ketensamenwerking
Er zijn vervolgstappen gezet om te komen tot verbetering van de ketensamenwerking binnen de bijstandsketen. De basis is gelegd om in 2021 aan de slag te gaan met het beoordelen van het Zwolse ontwerp van deze keten door de ogen van de eindgebruikers. Ook is er intensiever afstemming met aanpalende terreinen, zoals sociale basis en Goede Dagen & Perspectief.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2020, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2020 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

23.802.873

3.763.349

292.349

82.000

+ mutaties projecten

1.444.804

290.520

0

1.154.285

+ begrotingswijzigingen

1.884.937

0

1.147.000

546.241

Begroting t/m december

27.132.614

4.053.869

1.439.349

1.782.526

- Jaarrekening

26.759.813

3.983.454

2.404.519

1.563.738

Gerealiseerd resultaat Doel 2.2.1

372.801

-70.415

-965.170

-218.788

Saldo

-881.572

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten laten een voordelig saldo zien van € 372.801. De baten zijn echter € 70.415 lager zijn dan begroot. Omdat er ook € 965.170 meer wordt toegevoegd aan de reserves en € 218.788  minder wordt onttrokken uit de reserves, wordt uiteindelijk een nadelig resultaat gerealiseerd van € 881.572.
Op programma 10 staat hier tegenover een voordelig resultaat van € 1.141.170 door vrijval van ontvangen decentralisatie-uitkeringen.

Het voordeel op de lasten wordt gerealiseerd door:

  • De loonkosten Wsw zijn € 197.000 lager dan begroot. Bij de Berap waren er al middelen vrijgevallen. Er was destijds nog geen rekening gehouden met de te ontvangen middelen "Lage inkomensvoordeel" van de belastingdienst. Daarnaast laat de 4e kwartaalrapportage van Tiem een voordeliger resultaat zien.
  • De uitvoeringskosten van het financieringsmodel WsW geven aan de lastenkant een voordeel van € 223.000. Hier tegenover staat een zelfde nadeel aan de batenkant. Per saldo geven de uitvoeringskosten (uitgaven) en verdiencapaciteit (inkomsten) van het financieringsmodel Wsw geen resultaat.
  • Het bedrijfsvoering resultaat van Tiem is € 82.000 voordeliger. Er wordt daarom ook een bedrag van € 82.000 minder onttrokken uit de reserve Wezo voor het afdekken van het bedrijfsvoering resultaat.
  • Er was een bijdrage geraamd van € 90.851 voor gederfde huur Tiem in verband met gedeeltelijke leegstand pand aan de Lingestraat. Vanwege het voordelig resultaat was deze bijdrage niet nodig. Omdat deze bijdrage gedekt werd uit de reserve nutvw-sociaal is de onttrekking uit de reserves eveneens  € 90.851 lager.
  • Daarnaast zijn er lagere lasten doordat de ontvangen rijksmiddelen van € 77.000 voor "Versterken arbeidsmarktregio" nog niet in 2020 zijn besteed. Deze middelen zijn daarom gereserveerd voor 2021. Hierdoor is de toevoeging aan de reserve nutvw-sociaal eveneens € 77.000 hoger.
  • Vanuit het rijk zijn de "Pro VSO middelen" ontvangen. Deze middelen zijn 1 op 1 doorbetaald aan de Ambelt. Per abuis is dit niet meegenomen bij de berap waardoor de lasten en baten niet zijn opgenomen in de begroting. Aan de lastenkant geeft dit een nadeel van € 283.000. Hier tegenover staat een zelfde voordeel aan de batenkant.
  • Hogere lasten van € 185.000 voor “voorbereiding wet inburgering”. Bij de meicirculaire 2020 zijn hiervoor middelen ontvangen van € 253.000 op programma 10. Op dit doel wordt dus een nadeel gerealiseerd van € 185.000, waar tegenover een voordeel staat van € 253.000 aan vrijvallende middelen vanuit de stelposten op doel 10.1.1. De niet benutte incidentele middelen worden niet gereserveerd voor 2021 omdat vanaf 2021 structurele middelen voor de uitvoering van de Wet inburgering worden ontvangen.  
  • Lagere lasten van € 185.000 omdat bij de 1e periodieke wijziging 2020 per abuis € 185.000 lasten en een dekking uit de reserve nutvw-sociaal dubbel was geraamd voor arbeidsparticipatie statushouders. In de realisatie zijn hier geen uitgaven voor gedaan waardoor de lasten lager en de onttrekking uit de reserve € 185.000 lager zijn.
  • Daarnaast zijn er een aantal kleine afwijkingen van in totaal € 14.000 nadelig.

Het nadeel op de baten wordt veroorzaakt door:

  • Zoals hierboven al beschreven zijn de uitvoeringskosten van het financieringsmodel Wsw lager maar is ook de verdiencapaciteit lager. Dit zorgt voor een nadeel op de baten van € 223.000.
  • Zoals hierboven eveneens al beschreven geven de "Pro VSO rijksmiddelen" aan de batenkant een voordeel van € 283.000.
  • Er is een nadeel op de baten van € 140.000 voor arbeidsparticipatie statushouders. Als dekking van de kosten was een rijksbijdrage “Decentralisatie uitkering Maatschappelijke begeleiding statushouders 2019” geraamd van € 140.000. Deze middelen zijn echter al in 2019 ontvangen en bij de jaarrekening 2019 in de reserve nutvw-sociaal gestort. In 2020 is de dekking derhalve niet als inkomst rijksbijdrage ontvangen maar als onttrekking uit de reserve nutvw-sociaal. De onttrekking uit de reserve is hierdoor € 140.000 hoger dan geraamd.
  • Daarnaast zijn er een aantal kleine afwijkingen van in totaal € 10.000 voordelig.

Toelichting hogere reserve-stortingen:

  • Zoals hierboven al beschreven is de reserve-storting € 77.000 hoger doordat de niet bestede middelen “Versterken arbeidsmarktregio” in de reserve nutvw-sociaal zijn gestort, voor uitvoering in 2021.
  • De reserve-storting is € 358.000 hoger voor re-integratie van bijstandsgerechtigden. Bij de decembercirculaire 2020 is er als onderdeel van een steun- en herstelpakket € 358.000 rijksmiddelen voor re-integratie van bijstandsgerechtigden ontvangen. Deze middelen zijn als inkomst ontvangen op programma 10, maar worden via dit doel aan de reserve nutvw-sociaal toegevoegd voor uitvoering in 2021. Daardoor ontstaat er op dit doel een nadeel, waar tegenover een voordeel staat op doel 10.1.1 omdat daar de middelen vrijvallen.
  • Eveneens zijn bij de decembercirculaire 2020 € 433.000 rijksmiddelen ontvangen voor crisisdienstverlening in de arbeidsmarktregio. Het betreft regionale aanvullende middelen voor gemeenten om werkloosheid te bestrijden. Deze middelen zijn ook als inkomst ontvangen op programma 10, maar worden via dit doel aan de reserve nutw-sociaal toegevoegd voor uitvoering in 2021.
  • De reserve-storting is € 97.170 hoger voor maatschappelijke begeleiding statushouders. In de meicirculaire 2020 is er € 97.170 “Decentralisatie uitkering maatschappelijke begeleiding statushouders 2020” ontvangen. Deze middelen zijn als inkomst ontvangen op programma 10, maar worden via dit doel aan de reserve nutvw-sociaal toegevoegd voor uitvoering in 2021. Daardoor ontstaat er op dit doel een nadeel, waar tegenover een voordeel staat op doel 10.1.1 omdat daar de geraamde middelen op de stelpost vrijvallen.

De lagere reserve-onttrekkingen worden veroorzaakt door:

  • Zoals hierboven al beschreven is de onttrekking uit de reserve nutvw-sociaal € 90.851 lager en de onttrekking uit de reserve Wezo € 82.937 lager in verband met huurderving Tiem en bedrijfsvoering resultaat Tiem.
  • Zoals hierboven al beschreven is de onttrekking uit de reserve nutvw-sociaal € 140.000 hoger omdat de rijksbijdrage “Decentralisatie uitkering maatschappelijke begeleiding statushouders 2019” als inkomst stond geraamd in plaats van als reserve-onttrekking. Omdat deze middelen al in 2019 zijn ontvangen en in de reserve nutvw-sociaal waren gestort, worden deze middelen onttrokken uit de reserve. De baten zijn hierdoor lager en de onttrekking uit de reserves hoger.
  • Zoals hierboven al beschreven is de onttrekking uit de reserve nutvw-sociaal € 185.000 lager voor de “Decentralisatie uitkering maatschappelijke begeleiding statushouders 2019” omdat bij de 1e periodieke wijziging 2020 per abuis het budget en de onttrekking uit de reserve dubbel waren geraamd.

Kredieten (tekst uit Begroting 2020)

ESF Aan werk IJsselvecht 2017 2019 & Regionale ESF subsidie-doorbetaling
Centrumgemeente Zwolle fungeert als penvoerder voor ESF-subsidietrajecten. De realisatie is in 2019 afgerond. Afwikkeling en verantwoording loopt door in 2020.

Werkbedrijf regio Zwolle, Voortzetten Werkbedrijf Regio Zwolle, Expertisepunt SROI Zwolle ESR, Arbeidsparticipatie kwetsbare jongeren & Matchen op Werk
Voor deze kredieten geldt dat deze onder het Werkbedrijf Regio Zwolle vallen. Centrumgemeente Zwolle beheert deze budgetten voor de regio. Doel is om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen aan het werk te gaan. De samenwerkingsorganisatie van 14 gemeenten, UWV, onderwijs en werkgevers- en werknemersorganisaties stelt een doe-agenda op waarvoor extra Rijksmiddelen beschikbaar komen (verwachting decembercirculaire 2019)  

Businesscase naar werk
Raamovereenkomst van publiek-private samenwerking om meer mensen uit de bijstand te begeleiden naar werk.

Frictiekosten WRA-Wezo
Uit de overgang van WRA-Wezo naar Tiem bv zijn nog frictiekosten te verwachten. Hiervoor is een reserve gevormd.

Nieuwe Toekomst
Projectsubsidie waarvoor gemeente Zwolle penvoerende aanvrager is bij Provincie Overijssel. Uitvoerende partij is Vrouwenplatform Carrée. Doel is om vrouwen met een achtergrond met huiselijk geweld aan het werk te helpen.

Participatie geïsoleerde burgers
In 2020 wordt over dit krediet niet gerapporteerd.

Toelichting realisatie kredieten

Zie financiële toelichting van de kredieten.

In onderstaand overzicht wordt voor dit doel inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die  de Raad tot en met 2020 beschikbaar heeft gesteld.

De reeds verwerkte afzonderlijke kredietmutaties per doel worden gepresenteerd in het overzicht restantkredieten .

Project

Omvang krediet tot en met 2020

Gerealiseerd tot en met 2019

Bestedingen 2020

Restantkrediet
31 december 2020

ESF Aan werk IJsselvecht 2017 2019

3.124.203

602.556

17.371

2.504.276

Regionale ESF subsidie-doorbetaling

1.099.600

907.517

0

afgesloten

Businesscase "Naar werk"

750.000

196.511

274.755

278.734

Frictiekosten WRA-Wezo

783.851

596.023

1.228

186.600

Arbeidsparticipatie kwetsbare jongeren

167.190

117.165

29.044

20.981

De nieuwe toekomst

158.790

102.894

0

55.896

Participatie geïsoleerde burgers

122.487

331

35.394

afgesloten

Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid

625.802

439.345

185.552

-

Expertisepunt SROI Zwolle ESR

99.700

42.444

40.082

17.174

AMIF (ESF) traject statushouder

794.000

-

158.547

635.453

Perspectief op werk

2.030.000

-

702.258

1.327.742

Iedereen doet mee

200.000

-

0

200.000

Totaal

9.955.623

3.004.786

1.444.231

5.226.856

Financiële toelichting kredieten

ESF Aan werk in IJsselvecht 2017 - 2019
Het project is inmiddels afgerond maar dient nog vastgesteld te worden door het Agentschap. Daarna vindt de afrekening met de regiogemeenten plaats en zal het krediet worden afgesloten in 2021.

Regionale ESF subsidie doorbetaling
Dit meerjarige project is inmiddels afgerond. Het project bestond uit 2 ESF aanvragen. De ESF aanvraag "Kenniscentrum arbeidstoeleiding Regio Zwolle" van € 190.000 was destijds afgewezen. Zowel de uitgaven als de inkomsten zijn derhalve niet gerealiseerd. Het project is in 2020 afgesloten.

Businesscase naar Werk
In de PPN 2017 - 2020 is er € 750.000 beschikbaar gesteld voor verhoogde inzet van uitstroombevorderende maatregelen. In 2020 zijn er bestedingen gedaan aan trajectbegeleiding vanuit Tiem en RBZ. Bij het najaarsmoment 2020 is er € 250.000  beschikbaar gesteld voor 2021. Het restantkrediet wordt ingezet voor de uitvoering in 2021.

Frictiekosten WRA-Wezo (Tiem)
Voor de samenwerking van de afdeling WRA en WEZO NV in de nieuw te vormen overheids-bv Tiem, worden project- en frictiekosten gemaakt. In 2020 is er nagenoeg geen beroep op gedaan. In 2021 is er in ieder geval nog circa € 50.000 benodigd voor het evaluatieonderzoek Tiem. Het restant per eind 2021 zal vrijvallen.

Arbeidsparticipatie kwetsbare jongeren
Namens arbeidsmarktregio Zwolle heeft de centrumgemeente Zwolle een tweetal subsidies aangevraagd bij de Provincie Overijssel ten behoeve activiteiten ter bevordering van arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen. Afronding van het project vindt plaats in 2021.

De Nieuwe Toekomst
De provincie heeft een subsidie toegekend van € 158.790. Bevoorschotting en verantwoording lopen via de gemeente Zwolle. Het restantkrediet zal niet meer worden benut, vanwege een lager aantal gerealiseerde trajecten is het budget naar beneden bijgesteld naar € 104.802. De eindverantwoording is eind 2020 ingediend. Eventuele afrekening vindt plaats in 2021 waarna het project zal worden afgesloten.

Participatie geïsoleerde burgers
In 2020 is het project voortijdig afgesloten. Het positieve saldo is afgerekend met de Provincie Overijssel.

Perspectief op werk/Regionaal platform arbeidsmarktbeleid
Zwolle fungeert als centrumgemeente. Voor de samenwerking in het Werkbedrijf Regio Zwolle stellen de veertien gemeenten een budget beschikbaar. In 2020 is er weer een bijdrage gedaan door de regiogemeenten. Daarnaast is er vanuit het rijk € 2 mln. beschikbaar gesteld voor 'Perspectief op werk'. Uitvoering hiervan loopt door naar 2021 en verder.

Expertisepunt SROI Zwolle
Ten behoeve van uitvoering Expertisepunt SROI Regio Zwolle (ESR) dragen provincie en waterschap bij aan de uitvoering. Deze bijdragen worden ter beschikking gesteld aan het Werkbedrijf Regio Zwolle en worden uitgegeven aan uitvoeringslasten ESR. Van de provincie wordt de komende jaren nog een bijdrage ontvangen.

AMIF (ESF) Traject statushouders / Voorbereiding nieuwe wet inburgering
Voor de voorbereiding nieuwe wet inburgering is op dit krediet € 500.000 aan ESF middelen en twee keer € 147.000 vanuit het rijk beschikbaar gesteld. Inzet wordt met name vanuit het SWT gedaan. Uitvoering loopt door naar 2021. Over de middelen ESF dient een verantwoordingsverslag ingediend te worden. Afrekening vindt plaats aan de hand van dit verslag.

Iedereen doet mee
Van de provincie is € 200.000 ontvangen voor "1000 Kansen voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt". De voorbereidingen voor dit project zijn inmiddels getroffen. Uitvoering vindt plaats in 2021.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:57:43 met de export van 05/31/2021 10:07:43