Jaarstukken 2020
portal

Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 3.2.2 We bieden een beter toekomstperspectief aan inwoners na detentie en jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie en verminderen daarmee recidive (herhaling / terugval) (tekst uit Begroting 2020)

Het aanbieden van (vrijwillige) begeleiding aan volwassen ex-gedetineerden is sinds enkele jaren een gemeentelijke taak. Dit om recidive zo veel als mogelijk te voorkomen.  We werken samen met reclassering en PI-Zwolle aan het programma Koers & Kansen, waarmee wordt beoogd om alle (kort)gestraften met een plan detentie uit te laten gaan, gericht op succesvolle re-integratie. Nazorg aan ex-gedetineerden is gericht op maatschappelijke zelfredzaamheid en integratie in de Zwolse samenleving. Het beleid is onderdeel van de werkzaamheden van reguliere organisaties die trajecten verzorgen gericht op maatschappelijke zelfredzaamheid (wonen, dagbesteding en zorg/ondersteuning).

Jeugdreclassering is begeleiding voor jongeren die een proces-verbaal hebben gehad van de politie of leerplichtambtenaar. Alleen kinderrechters, het openbaar ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming kunnen jeugdreclassering opleggen. Gecertificeerde instellingen voeren de jeugdreclassering uit.
Jeugdreclassering is een vorm van jeugdzorg waarbij de jongere wordt geholpen, begeleid en gecontroleerd. Het doel van jeugdreclassering is om in samenwerking met ouder(s) of netwerk, het gedrag van de jongere te veranderen en recidive te voorkomen. De strafrechter kan besluiten jeugdreclassering op te leggen aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een delict hebben gepleegd. De begeleiding kan doorlopen tot na de 18e verjaardag. Als het delict gepleegd wordt na de 18e verjaardag, dan is in principe het volwassenenstrafrecht van toepassing. Het jeugdstrafrecht kán echter tot 23 jaar toegepast worden als het ontwikkelingsniveau van de dader daartoe aanleiding geeft. De proeftijd voor minderjarigen is gesteld op twee jaar en de jeugdreclasseringsmaatregel wordt dan ook veelal voor de duur van die twee jaar opgelegd. Verlenging met één jaar is mogelijk.

In 2019 is vanuit 'Samenwerken in de keten van Veiligheid ingezet op een goede ketensamenwerking, zodat kinderen, jongeren en hun ouders zo goed mogelijk ondersteund worden tijdens en na afloop van een jeugdreclasseringsmaartregel.
De inzet om jeugdreclasseringsmaatregelen te voorkomen vindt plaats vanuit programma 1. Samenleving en programma 2. Inwonersondersteuning.

Toelichting op realisatie doel

Gerealiseerd.

In 2020 is de gemeente Zwolle ingezet op een succesvolle re-integratie van (ex-) gedetineerden door het vroegtijdig aanbieden van passende ondersteuning. De pilot SamenStarten is hiervoor in 2019 gestart en de uitvoering daarvan liep ook in 2020 door. Daarbij is, indien nodig, het maatwerktraject Prison Gate Office (PGO) ingezet. We willen hiermee detentieschade zoveel mogelijk beperken en re-integratie bevorderen.
Als gevolg van corona was de instroom voor zowel SamenStarten als PGO zeer beperkt. Aan de ene kant waren er minder Zwolse inwoners in detentie en aan de andere kant konden waren er maar beperkte mogelijkheden voor het fysiek bezoeken van gedetineerden in de PI. Zo zijn er in 2020 vanuit PGO zeven screenings uitgevoerd en drie trajecten gestart. Aan SamenStarten hebben 12 Zwolse gedetineerden deelgenomen. De werkwijze van SamenStarten heeft er onder andere toe geleid dat betrokken partijen elkaar sneller beter te vinden, re-integratietrajecten meer integraal worden benaderd en meer vooruit wordt gekeken naar de periode na detentie. In 2021 wordt de pilot afgerond en wordt gekeken naar de borging van de werkwijze en resultaten.  
Het Zwolse woonproject Convident, geïnspireerd op het Deense project ‘Skejby’, bleek in 2020 om financiële redenen niet op de beoogde locatie gerealiseerd te kunnen worden.

Jeugdreclasseringsmaatregelen zijn ingezet wanneer jongeren in aanraking zijn gekomen met justitie.

Criteria (tekst uit begroting 2020)

We bieden een beter toekomstperspectief aan inwoners na detentie en jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie en verminderen daarmee recidive (herhaling / terugval), zodanig dat:

  • Begeleide ex-gedetineerden, die vóór detentie een stabiele woonsituatie hadden, kort na detentie wederom een passende vorm van wonen hebben.
  • Begeleide ex-gedetineerden zo mogelijk al tijdens, of anders kort na, detentie bezig zijn met een traject gericht op opleiding, werk of dagbesteding.
  • Het aantal en de duur van de ingezette (jeugd)reclasseringsmaatregelen daalt.
  • Jongeren na reclassering sneller re-integreren en maatschappelijk participeren en het aantal recidive (herhaling / terugval) daalt.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Dorrit de Jong

Activiteiten (tekst uit Begroting 2020)

Ex-gedetineerden:

  • We zijn betrokken bij het particulier initiatief voor een woonproject met studenten en ex-gedetineerden, geïnspireerd op het Deense project 'Skejby'. We faciliteren de initiatiefnemer waar nodig en brengen relevante partijen bij elkaar om het project verder te ontwikkelen.
  • We werken samen met Reclassering en PI Zwolle aan programma Koers & Kansen, waarmee we alle (kort)gestraften met een plan uit detentie willen laten gaan.

Jeugdreclassering:

  • Inzet op een goede ketensamenwerking, zodat kinderen, jongeren en hun ouders zo goed mogelijk ondersteund worden tijdens en na de afloop van de jeugdreclasseringsmaatregel.
  • Het subsidiëren van jeugdreclassering in regionaal verband.
  • De handreiking nazorg Jeugddetentie implementeren binnen Sociaal Wijkteam vanuit de Regio.
  • Onderzoeken hoe het sociale netwerk van reclasseringsjongeren versterkt kan worden en dit met de jeugdreclasseringinstanties nader vormgeven.

Toelichting realisatie activiteiten

Met alle partners zijn in 2019 samenwerkingsafspraken gemaakt over de nazorg van jeugdige ex- gedetineerden. In 2020 is hieraan uitvoering gegeven. Inzetten van het sociale netwerk is hier onderdeel van. Er zijn in regionaal verband voor een periode van 3 jaar subsidieafspraken met gecertificeerde instellingen over onder andere jeugdreclassering.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2020, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2020 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

6.169

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

18.566

18.566

0

0

Begroting t/m december

24.735

18.566

0

0

- Jaarrekening

5.315

18.566

0

0

Gerealiseerd resultaat Doel 3.2.2

19.420

0

0

0

Saldo

19.420

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten zijn lager dan begroot waardoor een voordelig resultaat wordt gerealiseerd van € 19.420.

De kosten bestaan uit ingezette screenings en trajecten van het Leger des Heils van Prison Gate Office. In 2020 zijn er als gevolg van Corona amper trajecten ingezet en daarom ook nauwelijke kosten gedeclareerd. Het bedrag wordt niet gereserveerd omdat er voor 2021 weer middelen worden ontvangen.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:57:43 met de export van 05/31/2021 10:07:43