Jaarstukken 2020
portal

Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 4.2.1 We zorgen dat zoveel mogelijk kinderen uit huishoudens met een laag inkomen participeren (tekst uit Begroting 2020)

Kinderen van ouders met een laag inkomen worden gestimuleerd om te participeren in sport, op school of in culturele activiteiten, zoals dans en muziek. Daarvoor verlengen en intensiveren we waar nodig onze samenwerking met partners in de stad om kinderparticipatie voor minimahuishoudens te bevorderen. Met partners uit de stad willen we het aanbod voor en de deelname van kinderen uit doelgroep vergroten en gezondheidsrisico's voor kinderen die opgroeien in armoede beperken. Samen met scholen willen we kinderen en hun ouders uit de doelgroep bereiken.  

Toelichting op realisatie doel

Uit de Armoedemonitor 2020 blijkt dat Zwolle in totaal  26.500 kinderen wonen, daarvan wonen bijna 2.000 kinderen in een minimahuishouden. Hiermee is het aantal kinderen in minimahuishoudens iets gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. Relatief gezien woont 7,4% van de Zwolse kinderen in een minimahuishouden. Dit aandeel is lager dan landelijk. Nederland telt namelijk 8,5% kinderen in minimahuishoudens. Er is volop ingezet op preventie van armoede bij kinderen en op het  bereiken van ouders en kinderen uit huishoudens met een laag inkomen.

Criteria (tekst uit begroting 2020)

We zorgen dat zoveel mogelijk kinderen uit huishoudens met een laag inkomen participeren, zodanig dat:

  • We voor regelingen voor ouders met kinderen op het voortgezet onderwijs of de eerste twee jaar van het middelbaar beroepsonderwijs een inkomensgrens van 130% van het sociaal minimum hanteren, in plaats van 110%.
  • Zoveel mogelijk kinderen die tot de doelgroep behoren gebruik maken van de inkomensondersteunende maatregelen.

Kaderstellende nota('s)

Niet van toepassing

Portefeuillehouder(s)

Dorrit de Jong

Activiteiten (tekst uit Begroting 2020)

  • We verlenen subsidie aan de GGD om in hun onderzoek bij kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar armoede gerelateerde gezondheidsproblemen te signaleren en hierover te adviseren.
  • We voeren de scholierenregeling uit, waarmee we ouders ondersteunen om voor scholieren tussen 12 en 18 jaar een computer, fiets of schoolreis te kunnen betalen.
  • We verlenen subsidies aan stichtingen zoals Jeugdfonds Sport en Cultuur en Stichting Meedoen gericht op het participeren van Zwolse kinderen in sportieve, culturele en schoolactiviteiten.
  • Via Zwolle Armoedevrij! brengen we sinterklaas-, kerst- en vakantieactiviteiten voor kinderen onder de aandacht bij de doelgroep.
  • We attenderen ouders, scholen en maatschappelijke partners op de regelingen voor kinderen.
  • We bevorderen en borgen aandacht voor en signalering van armoede onder kinderen op scholen door inzet van de armoederegisseur en twee ervaringsdeskundigen.
  • We bieden een badenkaart bij één van de Zwolse zwembaden aan kinderen uit de doelgroep om hun zwemvaardigheid op peil te houden.
  • We bieden maatwerkoplossingen als die nodig zijn om kinderen uit de doelgroep te kunnen laten participeren.

Toelichting realisatie activiteiten

  • Het jaar 2020 stond in het teken van de coronacrisis en dat geeft een ander beeld dan gewoonlijk. Dat geldt ook voor de Scholierenregeling. Het aantal in 2020 geeft een vertekend beeld, omdat in april 573 ambtshalve betalingen zijn gedaan. Er is hier bewust op ingezet vanwege de coronacrisis. Door het ambtshalve verlenen van de Scholierenregeling op basis van de gegevens die al bij gemeente Zwolle bekend waren. Op deze wijze werden ouders met een laag inkomen zonder de normale aanvraagprocedure in  staat gesteld snel voorzieningen te treffen voor bijvoorbeeld thuisonderwijs. In totaal is 903 keer een regeling toegekend in 2020. In 2019 was dat 636 keer.
  • Vanaf 2021 gaat de Scholierenregeling op in de nieuwe Kindregeling. De Scholierenregeling, de vergoeding voor kunst en cultuur en sport via Stichting Meedoen worden samengevoegd in deze nieuwe regeling. Hiermee wordt verder ingezet op het vereenvoudigen van minimaregelingen voor kinderen, door 3 regelingen samen te voegen tot 1 nieuwe regeling. In 2020 heeft de voorbereiding hiervoor plaatsgevonden.
  • De armoederegisseur en de ervaringsdeskundige hebben ook in 2020 bezoeken afgelegd bij Zwolse basisscholen, middelbare scholen, Pabo’s, opleidingen social work bij Windesheim en mbo scholen, orthopedagogen en kinderopvangorganisaties om signaleren van armoede problematiek bij kinderen door professionals te verbeteren. Ook hebben zij gefaciliteerd met communicatie zoals nieuwsbrieven en een waaier, om blijvend aandacht voor het onderwerp te generen.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2020, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2020 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

1.247.912

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

0

0

0

0

Begroting t/m december

1.247.912

0

0

0

- Jaarrekening

1.094.908

0

0

0

Gerealiseerd resultaat Doel 4.2.1

153.004

0

0

0

Saldo

153.004

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten zijn lager dan begroot, waardoor een voordelig resultaat van € 153.004 wordt gerealiseerd.

Het doel is om kinderen zoveel mogelijk te laten meedoen met hun leeftijdsgenoten ongeacht de financiële situatie van het huishouden waarin zij opgroeien. Denk aan het volgen van muziek- of dansles of door mee te doen met activiteiten voor school. In 2020 is minder gebruik gemaakt van deze mogelijkheden. Naar alle waarschijnlijkheid is dat toe te rekenen aan de corona maatregelen. Door de lock downs waren de mogelijkheden tot participatie minder.

Kredieten (tekst uit Begroting 2020)

Dit doel bevat in de Begroting 2020 geen kredieten waarover gerapporteerd wordt.

Toelichting realisatie kredieten

In onderstaand overzicht wordt voor dit doel inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die  de Raad tot en met 2020 beschikbaar heeft gesteld.

De reeds verwerkte afzonderlijke kredietmutaties per doel worden gepresenteerd in het overzicht restantkredieten .

Project

Omvang krediet tot en met 2020

Gerealiseerd tot en met 2019

Bestedingen 2020

Restantkrediet
31 december 2020

Declaratiefonds

500.000

565.618

-65.618

afgesloten

Totaal

500.000

565.618

-65.618

-

Financiële toelichting kredieten

Declaratiefonds
Het krediet "Declaratiefonds" was in 2019 afgerond en is in 2020 afgesloten. De kosten t/m 2019 waren € 65.618 hoger. Hier tegenover stond een hogere bijdrage vanuit de reguliere budgetten.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:57:43 met de export van 05/31/2021 10:07:43