Jaarstukken 2020
portal

Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 3.1.1 Indien de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar loopt wordt, indien nodig, verplichte hulp (jeugdbeschermingsmaatregelen) ingezet (tekst uit Begroting 2020)

Ouders zijn primair verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen en zijn daar ook veelal prima toe in staat, met soms wat ondersteuning. Maar in sommige gevallen kunnen kinderen niet opgroeien in een veilige omgeving, door wat voor omstandigheden dan ook. Als het niet lukt op vrijwillige basis de situatie te verbeteren, benutten wij de wettelijke mogelijkheden om te realiseren dat een kind veilig is. De veiligheid van kinderen en jongeren dient gewaarborgd te zijn. Jeugdbescherming is een maatregel die de rechter dwingend oplegt. Dat gebeurt als een gezonde en veilige ontwikkeling van een kind of jongere wordt bedreigd en vrijwillige ondersteuning niet of niet voldoende helpt. Er zijn drie jeugdbeschermingsmaatregelen die de rechter kan opleggen: een ondertoezichtstelling (OTS), ontzetting uit de ouderlijke macht en gezag beëindiging (beide voogdijmaatregelen).

De gemeente heeft tot 2019 drangtrajecten ingekocht bij de gecertificeerde instellingen. Op deze werkwijze kwam landelijk kritiek. Half 2019 zijn er binnen het Sociaal Wijkteam een aantal medewerkers die collega’s ondersteunen bij ingewikkelde veiligheid casuïstiek. Het is helpend om zo in contact met ouders samen te kijken naar of de thuissituatie nog ‘goed genoeg’ is voor de kinderen en wat er voor nodig is om het te verbeteren. Op die manier wordt mogelijk een jeugdbeschermingsmaatregel voorkomen.

Hierbij ligt er een relatie met programma 1. Samenleving en programma 2. Inwonersondersteuning. De inzet om jeugdbeschermingsmaatregelen te voorkomen vindt vanuit die programma’s plaats.

Toelichting op realisatie doel

Gerealiseerd. Jeugdbeschermingsmaatregelen zijn ingezet wanneer de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar liep. In vrijwel alle gevallen lukt het de gecertificeerde instellingen in onze regio tijdig een veiligheidstaxatie te doen, is een vaste jeugdbeschermer voor kinderen en jongeren beschikbaar en wordt een veiligheidsplan opgesteld. Ook het inzetten van passende jeugdhulp lukt in de meeste gevallen. In die situaties waar dat door de complexiteit ingewikkeld is, kan met ondersteuning vanuit het Regionaal Expert Team (RET) alsnog een passende oplossing worden gevonden.

Criteria (tekst uit begroting 2020)

Indien de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar loopt wordt, indien nodig, verplichte hulp (jeugdbeschermingsmaatregelen) ingezet, zodanig dat:

  • De veiligheid van het kind kan worden gewaarborgd.
  • In alle gevallen de regie zoveel als mogelijk bij ouders blijft c.q. ouders zelf weer de regie kunnen nemen.
  • Een veilige gezinssituatie zo snel als mogelijk wordt hersteld en de maatregel kan worden beëindigd.
  • De situatie waarin kinderen / jongeren opgroeien verbetert.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten (tekst uit Begroting 2020)

  • Inzet op een goede ketensamenwerking, zodat kinderen en hun ouders zo spoedig mogelijk worden ondersteund.
  • Optimaliseren van de samenwerking tussen het Sociaal Wijkteam en de instellingen in het zogenaamde ‘gedwongen kader’ (waaronder de gecertificeerde instellingen).

Toelichting realisatie activiteiten

In de regio IJsselland hebben we samen met betrokken ouders, jeugdigen en professionals van de netwerkpartners in beeld gebracht op welke manier we met elkaar willen samenwerken (contouren). We zijn vanuit Zwolle nauw betrokken bij deze verdere uitwerking en brengen onze eigen goede ervaringen in en leren weer van anderen. Ook zijn we op lokaal niveau met partijen in gesprek over de manier waarop we onze samenwerking nog verder kunnen optimaliseren. Concreet gaat dat om de samenwerking tussen ons sociaal wijkteam met de gecertificeerde instellingen en de samenwerking tussen het sociaal wijkteam en Veilig Thuis. Focus ligt op het meer lokaal bieden van hulp en ondersteuning aan kinderen en gezinnen in onveilige situaties.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2020, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2020 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

1.744.200

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

1.456.000

0

0

0

Begroting t/m december

3.200.200

0

0

0

- Jaarrekening

3.187.259

0

0

0

Gerealiseerd resultaat Doel 3.1.1

12.941

0

0

0

Saldo

12.941

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten zijn lager dan begroot waardoor een voordelig resultaat wordt gerealiseerd van € 12.941.

De rekening sluit nagenoeg met de begroting. De afwijking < € 50.000 wordt niet verder toegelicht.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:57:43 met de export van 05/31/2021 10:07:43