Jaarstukken 2020
portal

Domeinen

Fysiek domein

Beschrijving doel 5.3.1 We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand (tekst uit Begroting 2020)

In 2019 en 2020 worden op het beleidsterrein Cultuur vervolgstappen gezet op het in 2016 ingezette beleid. Tevens wordt vooruitlopend op het nieuwe Cultuurstelsel 2021 - 2024 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorbereidende structuurversterkende activiteiten ondernomen.

Regionaal Cultuurprofiel:
Op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is eind 2018 het cultuurprofiel van de stedelijke regio Zwolle opgesteld. In dit cultuurprofiel wordt aan de hand van de proeftuin Hybride Productiehuis gewerkt aan de structuurversterking van de urban popcultuur en het (jeugd)theater en aanverwante podiumkunsten in Zwolle en de regio. Wij richten ons daarbij tevens op het ambtelijk en financieel ondersteunen van BIS-waardige instellingen in de regio die een aanvraag kunnen en / of willen doen bij een van de landelijke fondsen. Cofinanciering zal daarbij een steeds belangrijker wordend element zijn. Tevens zal de regio een adviserende rol krijgen in de fondsaanvragen die door de regionale en lokale partijen worden gedaan.

Podiumkunsten:
Als wij vanuit landelijk (het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Raad voor Cultuur) perspectief kijken naar de activiteiten en instellingen die betrekking hebben op podiumkunsten in brede zin, dan moeten wij vaststellen dat het bovenregionaal en landelijk belang van het aanbod betrekkelijk gering is. In de komende periode willen wij de proeftuin Hybride Productiehuis benutten als een vliegwiel om hierin verbetering te brengen (opbouwen van een vruchtbaar artistiek klimaat).

Accommodatiebeleid:
Eind 2019 is het accommodatiebeleid voor culturele, artistieke en creatieve instellingen gereed. Dit dient als basis om te kunnen bepalen welk voorzieningenniveau passend is voor de omvang en de stedelijke ambities van Zwolle. Wij kunnen de ontwikkelrichting uitstippelen en vanuit dit overall kader kansen van vrijkomende ruimten benutten. Eind 2020 komen de panden van het voormalig Stedelijk Museum beschikbaar voor de Stichting Allemaal Zwolle. Dit biedt de mogelijkheid aan de Museale Samenwerking Zwolle om de historie van Zwolle tastbaar te maken. Deze kleine netwerkorganisatie zal door middel van samenwerking van verschillende betrokken partijen op een hedendaagse manier de verhalen van Zwolle vertellen.
Daarnaast is het accommodatiebeleid van nut voor het bevorderen van het broedplaatsenbeleid en het campusbeleid – en het verlengde: het daarmee bevorderen van innovatie en aldus bijdragen aan de nieuwe economie van Zwolle.

Cultuurhistorie:
We willen de cultuurhistorische attractiviteit van onze stad zichtbaarder maken en versterken door de gezamenlijke kracht te benutten van onze culturele partners. Wij zorgen voor de verbinding tussen partijen en stimuleren de samenwerking, bijvoorbeeld met de beheersstichting Sassenpoort. Beleidskaders zijn Toegankelijkheidsnota, Binnenstadsvisie 2010 en de Cultuurnota.
Het Historisch Centrum Overijssel zal in de komende periode worden uitgebreid met Steenwijkerland. In deze gemeente leven gedachten over de actualisatie van de presentatie van de geschiedenis, waarbij het verhaal van Zwolle mogelijk als voorbeeld kan dienen. Daarnaast zal het Historisch Centrum Overijssel aandacht besteden aan de verdere digitalisering van de collectie en archiefbeheer.
Historisch Centrum Overijssel is duwende kracht achter 75 jaar vrijheid. Het streven is om dit thema ook binnen de verschillende uitingen van het cultuurterrein te laten doorklinken.

Stadkamer:
Voor de bibliotheek- en ontmoetingsfunctie van Stadkamer is beleidsmatige aandacht van belang voor behoud en vernieuwing van de drie wijkvestigingen. Het streven is erop gericht om elke vestiging een eigen herkenbaar profiel te geven. Het succesvolle Zwolse model van Cultuureducatie wordt geëvalueerd, gericht op behoud van het goede en verbetering waar mogelijk.

Kunst in de openbare ruimte:
De afgelopen periode is voor kunst in de openbare ruimte een uitvoeringsnotitie geschreven, waaraan met de opstelling van een beleidskader 'Beeld op 2030' een vervolg wordt gegeven. Het doel is om na een periode van relatieve stilstand als gevolg van bezuinigingen verder te gaan met de realisatie van kunst in en om Zwolle. Het beleidskader moet richting en onderbouwing bieden bij vragen over financiën, samenhang en planning.

Commissariaat voor de Media:
In 2020 stelt Het Commissariaat voor de Media een uitzendlicentie beschikbaar voor de periode 2025.

Cultuurnota:
Bovenstaande onderdelen worden beleidsmatig verankerd in het updaten van de nieuwe Cultuurnota (2021-2025). In de komende periode wordt de lopende cultuurnota geactualiseerd en afgestemd op het nieuwe cultuurstelsel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de nieuwe cultuurnota van de provincie Overijssel. In de nieuwe cultuurnota (2020-2024) zullen de gevolgen van de bezuinigingen worden verwerkt.

Toelichting op realisatie doel

Toelichting Regionaal Cultuurprofiel:
in 2020 is de samenwerking binnen de Stedelijke Cultuurregio Zwolle geïntensiveerd. Mede door de effecten van Covid-19 werd door steeds meer gemeenten het als zinvol ervaren om regelmatig tot afstemming te komen. Het verkennend onderzoek naar de mogelijke vormen van samenwerking werd opgestart en zal in het eerste kwartaal 2021 gepresenteerd worden. Het Hybride Productiehuis -dat als proeftuin met extra middelen van rijk en provincie in 2019 werd opgezet- ondervond in de uitvoering in 2020 grote hinder van de beperkende maatregelen van Covid-19. Inmiddels heeft het Ministerie van OCW besloten geen extra middelen meer toe te kennen voor de doorontwikkeling van de stedelijke cultuurregio’s. Wel wordt het belang van deze regio’s onderstreept en is het de ambitie om tot een gemeenschappelijke agendering te komen ten behoeve van versterking van de culturele infrastructuur in deze regio’s.

Toelichting Podiumkunsten:
Voor de toekomstige ontwikkeling van podiumkunsten zijn enerzijds de makers van belang en anderzijds de culturele instellingen als Zwolse Theaters en Hedon. De laatsten hebben hun samenwerking binnen het Hybride Productiehuis geïntensiveerd. Zij hebben met name jonge talentvolle makers geadviseerd bij de ontwikkeling van hun producties en letterlijk een podium geboden voor performances. Daarnaast hebben zij de makers geholpen bij het schrijven van succesvolle subsidieaanvragen en het aanboren van fondsen. Elk afzonderlijk hebben de instellingen de makers geholpen bij het maken en presenteren van producties, binnen de grote beperkingen van de lockdown. Daarbij zijn bijvoorbeeld flinke stappen gemaakt in de digitalisering en streaming van producties.
Daar waar mogelijk zijn subsidies voor 2020 doorgeschoven naar 2021. Met ingang van 2021 kunnen wij incidenteel extra steun bieden aan Kasko, De Jonge Honden en Ten Producties

Toelichting Accommodatiebeleid:
Het onderzoek met betrekking tot Zwolse Culturele accomodaties is in 2020 opgeleverd. Dit onderzoeksrapport zal deel uitmaken van het nieuwe Culturele perspectief. Tevens zal dit onderzoeksrapport mede als basis dienen voor de PPN 2022 aanvraag.

Toelichting Cultuurhistorie:
Toelichting: Gemeente Steenwijkerland wacht nog even met toetreden. Het Rijk heeft het project E-loket tijdelijk stopgezet. HCO onderzoekt wat de nieuwe (technische) eisen zijn voor toetreden van nieuwe steden tot de gemeenschappelijke regeling. Het Rijk zal de komende jaren uit de gemeenschappelijke regeling stappen. De financiering van het Rijk blijft behouden. HCO en de Sassenpoort hebben samengewerkt in de cultuureducatie project. Dit project zal, na de lockdown, zsm worden gepresenteerd en beschikbaar worden gesteld voor het publiek.

Toelichting Stadkamer:
In 2020 heeft Stadkamer voor alle drie de wijkvestigingen een herkenbaar profiel ontwikkeld op basis van de specifieke opgave in betreffende wijk. Inmiddels onderzoekt Stadkamer samen  met partners in de wijk hoe dit profiel gerealiseerd kan worden.  De stappen zijn in elke wijk verschillend evenals het tempo waarin dit gebeurt, we kijken hier naar vraag en aanbod. Het Zwolse model voor cultuureducatie is geëvalueerd en  aangepast daar waar het nodig was om ook in de toekomst succesvol te zijn.

Toelichting Kunst in de openbare ruimte:
In 2020 is vooral ingezet op het herplaatsen van de zogenaamde weesbeelden, die tijdelijk op de gemeentewerf zijn opgeslagen. Dit heeft er toe geleid dat vrijwel alle beelden een nieuwe bestemming hebben gevonden. Samen met de adviespool Beeldende Kunst is invulling gegeven aan het nieuw te voeren beleid voor kunst in de openbare ruimte, als onderdeel van het Cultureel Perspectief 2040.

Toelichting Commissariaat voor de Media:
In 2020 is de uitzendlicentie overgegaan van RTV Zwolle FM naar RTV Focus. Het proces had enige vertraging opgelopen en de ingangsperiode voor de nieuwe licentie is mei verschoven naar oktober 2020 (t/m 2025).

Toelichting Cultuurnota:
De  beleidsontwikkeling ten behoeve van de nieuwe Cultuurnota heeft vertraging opgelopen door de uitbraak van Covid-19. In maart 2020 waren de voorbereidingen in volle gang maar werd door de effecten van Covid-19 en de onzekere toekomst de focus verlegd. In het najaar is het proces wederom opgestart. Het Cultureel Perspectief Zwolle 2040 en de pijlers die als fundament dienen onder de geformuleerde ambities zijn gepresenteerd aan college. De raad is in het proces betrokken evenals de stakeholders in het culturele veld. In het voorjaar van 2021 worden de geformuleerde ambities aangescherpt en gekoppeld aan uitvoeringsagenda’s welke aan college en raad ter besluitvorming worden voorgelegd.

Criteria (tekst uit begroting 2020)

We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand, zodanig dat:

  • De lokale en regionale basisinfrastructuur wordt gesteund zodat zij blijft behouden en waar mogelijk wordt versterkt en uitgebreid met landelijke middelen.
  • Bestaande voorzieningen optimaal worden gebruikt en het aanbod meer gedifferentieerd en gevarieerd is voor een breed publiek.
  • De aantrekkelijkheid van de binnenstad wordt versterkt door het meer zichtbaar maken van cultuurhistorie en culturele uitingen op verschillende locaties (onder andere Sassenpoort).
  • Het cultuuraanbod de attractiviteit van Zwolle vergroot en stimuleert om Zwolle te bezoeken.
  • Het cultureel ondernemerschap wordt versterkt en de kwaliteit omhoog gaat, wat zich ook uit in provinciale en landelijke erkenning (en bijdragen).
  • Cultuureducatie een plek krijgt binnen onderwijs, wijken en amateurkunst.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Monique Schuttenbeld

Activiteiten (tekst uit Begroting 2020)

Met instrumenten als subsidies en prestatieafspraken dragen wij bij aan de ontwikkeling van nieuwe activiteiten. Daarnaast zien wij een belangrijke rol als arrangeur van nieuwe ambities, verbindingen, samenwerkingen en cross overs met als doel te komen tot een toonaangevende culturele stad:

  • Wij ondersteunen Stadkamer in haar positie als moderne bibliotheek en zetten volop in op doorontwikkeling van cultuureducatie naar aanleiding van de evaluatie.
  • Allemaal Zwolle gaat in 2020 haar deuren openen om de verhalen van Zwolle te presenteren.
  • De culturele en cultuurhistorische (Sassenpoort) attractiviteit van de binnenstad wordt zichtbaarder gemaakt, als een belangrijke bijdrage om de binnenstad tot een van de top-binnensteden van Nederland te maken.
  • Wij zetten de subsidieregelingen in om het cultureel ondernemerschap van de professionele kunstbeoefenaars te prikkelen en om tot vernieuwende kunstvormen en kunstuitingen te komen die passen bij onze grootstedelijke ambitie.
  • Onze collectie beeldende kunst wordt zichtbaarder gemaakt en nieuwe aankopen (IJsselbiënnale) worden geplaatst in het licht om van Zwolle een toonaangevende culturele stad te maken. De collectie BKR-kunst wordt uit het depot gehaald: kunst van belang voor de stad wordt behouden en gepresenteerd, de overige werken worden zorgvuldig herbestemd in overeenstemming met de strenge landelijke richtlijnen.
  • De verschillende uitingen van beeldcultuur worden met elkaar in verband gebracht zodanig dat een versterking van de visuele geletterdheid van onze inwoners wordt bereikt.
  • Opzetten hybride productiehuis (zie ook bestedingsvoorstel 27).

Toelichting realisatie activiteiten

  • Stadkamer heeft haar positie als moderne bibliotheek wederom waargemaakt. Ze staat midden in de samenleving en heeft in verband met Corona extra activiteiten voor de gemeente uitgevoerd voor jongeren en sociaal culturele activiteiten. Het Zwolse model van Cultuureducatie is door de Provincie overgenomen en geïntegreerd in het provinciale beleid.
  • De verbouwing  van ANNO als onderdeel van Allemaal Zwolle, heeft enige vertraging opgelopen tijdens het Functioneel Ontwerp. De deuren worden eind 2021 of begin 2022 geopend.
  • Door Corona hebben de stadsgidsen en de Sassenpoort zich nog niet goed kunnen presenteren. Het accent van deze activiteit is doorgeschoven naar zomer 2021.
  • Door de extra Corona steun van de gemeente is de Artpitch wederom een groot succes geworden. Enkele presentaties en uitvoeringen vinden in 2021 plaats als gevolg van Covid-19.
  • Corona heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat de podia wendbaar moeten zijn. Zwolse Theaters en Hedon spelen daar volop op in door bijvoorbeeld te streamen en/of in de openlucht te spelen. Zo heeft Hedon avonden georganiseerd in Gerrit’s Tuin.
  • In 2020 is een subsidiebijdrage geleverd aan de vernieuwing van de beeldencollectie van de Anningahof.
  • Kunst in de openbare ruimte zal in het post-corona tijdperk een steeds belangrijker kunstvorm worden, waarvan coronaproof kan worden genoten. Wij hebben een bijdrage geleverd aan de conceptuele ontwikkeling van het Engelenpad en het Zielenpad.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2020, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2020 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

17.507.243

42.783

0

0

+ mutaties projecten

103.914

25.000

0

78.914

+ begrotingswijzigingen

886.476

0

50.000

1.048.662

Begroting t/m december

18.497.633

67.783

50.000

1.127.576

- Jaarrekening

18.098.399

71.822

286.168

1.127.576

Gerealiseerd resultaat Doel 5.3.1

399.234

4.039

-236.168

0

Saldo

167.105

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten en de baten laten een voordelig saldo zien van € 399.234 en € 4.039. Doordat er € 236.168 meer wordt toegevoegd aan de reserves wordt een voordelig resultaat gerealiseerd van € 167.105.

Het voordeel op de lasten wordt gerealiseerd door:

  • het lager vaststellen van de beschikte subsidies over 2020 in verband met corona. In totaal is hier € 130.000 minder aan uitgegeven.
  • Niet bestede incidentele middelen voor Creatieve economie (€ 22.962), Kunst in openbare ruimte ( € 195.000) en capaciteit cultuur ( € 18.206). Deze middelen zijn gereserveerd in de reserve nutvw-fysiek om in 2021 een bestemming te krijgen. De storting in de reserves is daardoor € 236.168 hoger dan geraamd.

De overige € 33.066 aan lagere lasten en € 4.039 aan hogere baten betreft diverse kleine afwijkingen, die niet nader worden toegelicht.

Kredieten (tekst uit Begroting 2020)

In 2020 zijn incidentele middelen ingezet waaronder het overgrote deel voor Kunst in de Openbare ruimte. Een groot deel van het restant van het krediet is gereserveerd voor een definitieve Landmark tbv IJsselbienale, wat tevens het startpunt van het nog te realiseren Engelenpad markeert. De verwachting is dat deze middelen in 2021/2022 ingezet gaan worden.

Toelichting realisatie kredieten

In onderstaand overzicht wordt voor dit doel inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die  de Raad tot en met 2020 beschikbaar heeft gesteld.

De reeds verwerkte afzonderlijke kredietmutaties per doel worden gepresenteerd in het overzicht restantkredieten .

Project

Omvang krediet tot en met 2020

Gerealiseerd tot en met 2019

Bestedingen 2020

Restantkrediet
31 december 2020

Spiegel, trekkenwanden

633.000

511.892

54.375

66.733

Cultuur basis

833.532

-

196.434

637.098

Totaal

1.466.532

511.892

250.809

703.831

Financiële toelichting kredieten

Er zijn geen financiële afwijkingen te melden.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:57:43 met de export van 05/31/2021 10:07:43