Jaarstukken 2020
portal

Domeinen

Fysiek domein

Beschrijving doel 7.1.1 Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven (tekst uit Begroting 2020)

Inwoners van Zwolle moeten er van overtuigd zijn dat hun inzet voor de publieke zaak er toe doet en het verschil kan maken (vergroten van eigenaarschap). Het opgavegericht werken op gebiedsniveau vormt de basis.  Elke wijk/gebied heeft zijn eigen kenmerken en dynamiek. Door de opgaven centraal te stellen zien we dat in de ene wijk de vraagstukken van een andere orde zijn dan in de andere wijk.  In een aantal buurten concentreert de opgave zich rond een opeenstapeling van vraagstukken en in een andere wijk zien we lichtere of andere opgaven. Voor de opgaven van de Omgevingsvisie is het van belang de verbinding te vinden met de leefwereld van wijken en buurten (vitale wijken). Bij dit alles maken we zichtbaar dat we differentiëren en maatwerk inzetten. Het faciliteren van de positieve dynamiek in wijken staat voorop. De uitdaging daarbij is om een zo divers mogelijke groep inwoners te betrekken.

Daarbij constateren we dat er sprake is van fundamentele verschuivingen in de driehoek 'overheid-markt-samenleving'. Hoe geven we het nieuwe samenspel vorm, hoe dragen we samen zorg voor wat er te doen is in de stad en hoe zorgen we voor gelijkwaardige samenwerkingsrelaties?  Initiatiefrijk Zwolle heeft daar in de afgelopen periode veel bereikt. Tegelijkertijd zien we dat het nog geen vanzelfsprekendheid is voor de gemeentelijke organisatie om hier adequaat op te reageren en mee om te gaan. Voor de komende collegeperiode willen we verder werken aan de doorontwikkeling ervan.
Een belangrijk instrument hierbij is het ‘Right to Challenge’, waarbij gemeentelijke taken met de bijbehorende financiële middelen kunnen worden overgenomen als sprake is van een beter en/of goedkoper maatschappelijk resultaat.  Het  'Right to Challenge'  is wettelijk vastgelegd voor de Wmo en in Zwolle verbreed naar het gehele sociale domein. Ook voor het fysieke domein is een wettelijke verankering te verwachten. Naast kennis- en instrumentontwikkeling zal ook geïnvesteerd worden in het borgen van de opgedane kennis en ervaring binnen de gemeentelijke organisatie.

Toelichting op realisatie doel

De ambitie van de gemeente Zwolle is dat inwoners prettig wonen en zich thuis voelen in de wijk. Daarom is het belangrijk dat inwoners weten dat hun inzet en ideeën voor hun wijk, buurt, straat of stad er toe doen en zij het verschil kunnen maken. Dat doen we door hen op te zoeken en te luisteren, zodat we weten wat er leeft in de wijk, zowel de prettige zaken als de kritiekpunten.  
Dat doen we ook door inwoners uit te dagen zelf met ideeën en initiatieven te komen en die te realiseren. Uitgangspunt is dat we denken in mogelijkheden en rekening houden met tegengestelde belangen.
Afgelopen jaar hebben we door de coronapandemie en daarbij horende maatregelen een groot deel op digitale wijze georganiseerd. Daar waar nodig en mogelijk hebben ook nog wel fysieke bijeenkomsten in klein verband plaats gevonden.

In coronatijd is het belang van de buitenruimte zichtbaar geworden, extra belangrijk voor ieders ontspanning nu contacten en leuke uitjes beperkt zijn. Om dit duiding te geven hebben we de term ‘buitengeluk’ geïntroduceerd. Daarvoor werken we samen: de gemeente Zwolle, de medewerkers van ROVA en niet in de laatste plaats de inwoners.
De corona(maatregelen) hebben bij bewonersinitiatieven wel tot enige stagnatie geleid. Maar het in 2020 beschikbaar gekomen digitale platform  MijnWijk is heel positief ontvangen. Het platform voor bewonersinitiatieven in de buitenruimte is in juni 2020 gelanceerd. Op het platform staan bewoners, gemeente en andere relevante stakeholders met elkaar in verbinding. De website geeft transparantie en inspireert andere bewoners. Met name rondom een burendag werd hierdoor door buurtbewoners veel gebruik van gemaakt.
.
Net voor de komst van corona is in 2020 nog het tweejaarlijkse Buurt voort Buurt onderzoek gehouden. In het najaar waren de uitkomsten bekend. Het wijkmanagement heeft de uitkomsten gedeeld en besproken met de professionele wijkpartners. In het voorjaar van 2021 worden de uitkomsten teruggekoppeld naar en verder ingekleurd met inwoners. De opbrengsten worden weergegeven in gebiedsagenda’s.

Rode draad bij het werken in wijken is ook het benutten van meekoppelkansen. Hierbij valt te denken aan het koppelen van onderhoud van straten met verkeersveiligheid en/of klimaatmaatregelen Een goed voorbeeld hiervan is het onderhoud van straten in Aalanden Zuid en de vernieuwing van de straten te koppelen vergroening, herinrichting, aanleg glasvezelkabels, afkoppeling hemelwater.

Criteria (tekst uit begroting 2020)

Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven, zodanig dat:

  • Inwoners bij de start van een beleids- of ruimtelijke ontwikkeling zeggenschap ervaren.
  • Inwoners en in het gebied actieve organisaties zich herkennen in de geformuleerde opgaven, vastgelegd in gebiedsagenda’s.
  • Het maatschappelijk ondernemerschap van inwoners wordt gestimuleerd tot het ontwikkelen van innovatieve werkwijzen voor de opgaven waar onze stad voor staat.
  • Er samenwerking ontstaat tussen inwoners en in het gebied actieve organisaties om gezamenlijk met kansen en problemen in de wijk aan de slag te gaan.
  • Inwoners tevreden zijn over de aanpak van veiligheids- en leefbaarheidsopgaven in de wijk door de gemeente.

Kaderstellende nota('s)

Niet van toepassing

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Activiteiten (tekst uit Begroting 2020)

  • Gebiedsregie: organiseren en bewaken van de uitvoering van de gebiedsopgaven  en organiseren van interventies bij probleemsituaties en kansen.
  • Het twee jaarlijks opstellen van gebiedsagenda’s, mede op basis van de uitkomsten van het Buurt voor Buurt onderzoek.
  • Stimuleren van kleinschalige leefbaarheidsinitiatieven van bewoners o.a.  via het budget “Premie op Actie”.
  • Wijkservicepunten: Door middel van wijkservicepunten (op stadsdeelniveau) zijn we makkelijk toegankelijk voor bewoners en in de wijk actieve organisaties.
  • Loketfunctie maatschappelijke (vernieuwende) initiatieven.
  • Inzetten van Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle.
  • Borgen van het instrument Right to Challenge.

Toelichting realisatie activiteiten

Voorbeelden van wijkmanagement uit de verschillende stadsdelen:

  • Zwolle-Zuid: In 2020 is verder invulling gegeven aan de invulling van de ontwikkelthema’s ‘groen, gezond & ontmoeten’ voor het stadsdeel. Samen met voetbalclubs SVI en ZAC is verder vorm gegeven aan het concept van ‘clubhuis naar buurthuis’. Daarbij is speciale aandacht gegeven aan de doelgroepen jongeren en ouderen.
    In 2020 zijn ook belangrijke stappen gezet in de beoogde realisatie van een ‘bruisend hart voor Zwolle-Zuid’, in de vorm van een gecombineerde Stadkamer-De Pol.
  • Dieze Centrum: Mede op initiatief van de ondernemersvereniging Diezerbrink is een herinrichtingsplan voor het winkelgebied in Dieze Centrum opgesteld. In 2020 is een start gemaakt met de uitvoering van de 1e fase.
  • Indische Buurt: De groep bewoners uit de Indische Buurt  heeft samen met Theatergroep de Makkers en Travers Welzijn een film gemaakt ‘Kerstmist’ met als doel inwoners uit de buurt kennis te laten maken met cultuur. Het idee voor de film ontstond na brainstormsessies in de wijk.  Buurtbewoners gaven aan dat ze graag meer verbinding wilden met anderen in de wijk. Ook gaan er vaak negatieve geluiden rond over de Indische Buurt. De inwoners willen met deze film laten zien dat deze geluiden vaak onterecht zijn.  De première vond plaats in Odeon. Voor veel buurtbewoners was dit een eerste kennismaking met het theater.
  • Dieze Oost: in deze wijk zijn de bewonerscoöperatie WIJbedrijf Dieze en Travers Welzijn een experiment gestart met een bewonerswerkplaats om de participatie van wijkbewoners aan de leefbaarheid te vergroten.
  • Buitengebied Haerst-Tolhuislanden. De contacten met de vertegenwoordigers van de bewoners, verenigd in streekvereniging De Marsen, zijn met name in het kader van de Omgevingsvisie verder versterkt. Er zijn goed afspraken gemaakt over de participatie in de totstandkoming van de Omgevingsvisie, maar ook in toekomstige beleidsprocessen die van invloed zijn op het gebied.
  • Holtenbroek. In  2020 zijn er belangrijke stappen genomen in grootschalige gebiedsontwikkelingen aan de randen van de wijk. Het betreft de plannen voor ontwikkeling van de Zwartewaterzone en de Zwartewaterallee. De plannen zijn niet alleen gericht op het oplossen van het grote woningentekort in Zwolle, maar ook op het versterken van de wijk. Dat is een van nadrukkelijke randvoorwaarden die aan de ontwikkelende partijen zijn meegegeven.
  • Binnenstad: Er is een koplopersgroep geformeerd in het Broerenkwartier van ondernemers, inwoners en pandeigenaren om te participeren in alle ontwikkelingen die daar de komende jaren gaan plaats vinden.
  • Assendorp: Gewerkt is aan het verenigen van de ondernemers van de Assendorperstraat en toe te werken naar een vitale ondernemersvereniging.
  • Stadshagen: Meer plekken voor jongeren zijn nodig in de wijk gezien de omvang van deze groep. Daarover zijn we in gesprek met jongeren. Verschillende jongerenplekken zijn opgeknapt en voor de jongerenplek op de wielerbaan bij de Milligerplas, waar nu gebouwd wordt, is een tijdelijk alternatief gevonden. De plannen voor een uitbreiding van de jongerenplek bij het jongerencentrum LevelZ zijn in een vergevorderd stadium. Hier komt ruimte voor een graffiti-wand en panna-kooi.
  • Stadshagen: de biomassacentrale in Breecamp roept regelmatig vragen op. Als gemeente faciliteren we het overleg tussen de eigenaar en bewoners die afnemer zijn van de warmte. We proberen zo tot eenduidige afspraken te komen en korte lijnen te creëren waardoor onduidelijkheden kunnen worden weggenomen.
  • Westenholte: de ambitieuze plannen voor het Stinspark krijgen verder vorm. Enkele inwoners hebben zich vereniging in Stichting Stinspark en werken samen met de Provincie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente om de plannen tot realisatie te brengen. Inmiddels ligt er een ontwerp en is het gelukt om een bijdrage vanuit de Erfgoeddeal vast te leggen.

Vanuit Wijkbeheer is per stadsdeel is een breed scala aan zaken gedaan en zijn een diversiteit aan initiatieven opgehaald. Een greep hieruit:

  • Zwolle Zuid: de collectief geschilderde tunnel in de Thorbeckelaan, de adoptie van een plantsoen aan de Van Maanenware en de komst van een ontmoetingsplek voor – met name maar niet exclusief – (allochtone) vrouwen in de wijk Geren.
  • In Aalanden-Zuid zijn samen met de bewoners plannen gemaakt voor het klimaat-adaptief herinrichten van een 7-tal woonstraten waarvan het asfalt wordt vervangen door klinkers.
  • Holtenbroek: Ondanks of misschien wel dankzij de Corona zijn er via de site Mijn Wijk extra bewonersinitiatieven in de openbare ruimte geweest om de openbare ruimte mooier, toegankelijker of gebruiksvriendelijker te maken. De afronding van het Palestrinapark is daar een mooi voorbeeld van.
  • Kamperpoort: Samen met Travers is een werkgroep opgericht om meer groen te realiseren in de Kamperpoort. De werkgroep heeft de naam Groene Poort.
  • Assendorp:  Bewoners in de Verenigingsstraat doen mee aan een proef met containertuintjes. Zo willen zij het aanzicht aantrekkelijker maken en bijplaatsing voorkomen. Bewoners in de van Ittersumstraat hebben een plan gemaakt om de straat te vergroenen en een oplossing te vinden voor het fietsparkeren. Zij leveren daar parkeerplaatsen voor in door zes van hun auto’s op afstand te parkeren op het MobiPunt in de wijk.
  • Westenholte: de wijk heeft de groenadopties ontdekt. Dit leidt tot leuke buurtinitiatieven. In 2020 waren er initiatieven aan de Akeleiweg, Gewaldplein, Kamilleweg, Marjoleinweg en Walstroweg.
  • Stadshagen: veel scholen in de wijk denken na over het vergroenen van hun schoolplein. Hierover zijn wij in gesprek met de scholen en kijken we samen met de scholen ook naar het gebied grenzend aan het schoolplein. Zo ontstaat een mooie samenwerking waardoor optimaal van zowel de schoolpleinen als de buitenruimte gebruik kan worden gemaakt door schoolkinderen en wijkbewoners. De scholen die met deze brede aanpak bezig zijn, zijn: De Zevensprong, De Vlieger en De Paperclip.
  • Wipstrik: Aan de Hanekamp is een natuurlijke speelplek gemaakt en is even verderop een prachtige ronde bank van Binthout geplaatst. In de PC Hooftstraat zijn vijf buurmannen actief en enthousiast bezig met de voorbereiding en realisatie van een grote buurttuin waar 30 buren aan meewerken.
  • Indische Buurt: door ouders en kinderen is op een ludieke wijze aandacht gevraagd voor de rijsnelheid door hun buurt.
  • Berkum Brinkhoek. Bewoners van de Bergkloosterweg willen aandacht besteden aan de sterfdag van Thomas a Kempis, op 25 juli dit jaar 550 jaar geleden.. In 2020 zijn ze gestart met de voorbereidingen Vanuit de bewoners zijn initiatieven ontstaan die los staan van  het stedelijke herdenkingsprogramma van het HCO. De initiatieven geven betekenis aan de omgeving Berklooster. Wijkbeheer  faciliteert deze initiatieven en brengt ze samen zodat ze elkaar versterken. Bij het viaduct Bergkloosterweg willen buurtbewoners de onderdoorgang van de A28 voorzien van muurschilderingen van Thomas a Kempis (zie https://mijnwijk.zwolle.nl/project/bergkloosterweg--viaduct-a-28----muurschilderingkunstproject). De Stichting Kunstwegen wil in de omgeving van de Vecht met kunstwerken invulling geven aan het gedachtengoed van een “Zielenpad”. De begraafplaats Bergklooster heeft een nauwe verbondenheid met het leven van Thomas a Kempis.

(Zwerf)Afvalacties zijn gestimuleerd door gebruik te maken en aan te sluiten bij  landelijke campagnes als Natuurlijk Schoonacties van ROVA op de basisscholen en NL-Doet activiteiten in buurten.  Verder zijn buurtbewoners gefaciliteerd die zwerfvuil opruimen in de  wijk met grijpers, handschoenen en vuilniszakken en/of bij het adopteren van een afvalbak

Initiatiefrijk Zwolle
Hoogst waarschijnlijk als gevolg van de corona zijn in 2020 geen aanvragen binnengekomen.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2020, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2020 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

2.070.037

0

0

0

+ mutaties projecten

68.265

0

0

68.265

+ begrotingswijzigingen

86.061

29.662

32.000

52.240

Begroting t/m december

2.224.363

29.662

32.000

120.505

- Jaarrekening

1.980.847

19.435

206.650

85.505

Gerealiseerd resultaat Doel 7.1.1

243.516

-10.227

-174.650

-35.000

Saldo

23.639

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten laten een voordelig saldo zien van € 243.516 en de baten een nadelig saldo van € 10.227. Daarnaast is er € 174.650 meer toegevoegd aan de reserves en € 35.000 minder onttrokken zodat een voordelig resultaat van € 23.639 wordt gerealiseerd.   

Wijkmanagement en wijkbeheer
Hiervoor waren de lasten en de baten € 185.000 en € 10.000 lager. Dit betreft werkzaamheden die doorlopen en worden afgerond in 2021. Hieronder vallen onder meer het project "Vergroening L-straten", dat ten dele wordt gesubsidieerd door de Provincie, en de herinrichting van pleintjes in Holtenbroek.
Voor deze overlopende posten is een bedrag van € 174.650 toegevoegd aan de reserve nutvw-fysiek. Per saldo resteert een klein tekort van € 351.

Initiatiefrijk Zwolle
De lasten waren € 59.000 lager dan geraamd. Eind 2019 is het toenmalige saldo van het incidentele budget gereserveerd en meegenomen naar 2020. Daarnaast was vanuit het stadsontwikkelfonds een budget van € 35.000 beschikbaar gesteld. Vanuit "Initiatiefrijk Zwolle" zijn tot dusver drie initiatieven gehonoreerd waarvoor subsidies zijn  verstrekt. De kosten ervan zijn in 2019 gemaakt. In 2020 zijn geen nieuwe initiatieven gehonoreerd. In 2020 is wel een bedrag terugontvangen vanwege een niet uitgevoerde activiteit. Die subsidie was in 2018 verstrekt en is afgelopen jaar definitief vastgesteld op een lager bedrag. Daarom wordt hier nu een voordelig resultaat gerealiseerd van € 23.990.
Omdat het budget van €35.000 niet is aangewend is eveneens een bedrag van € 35.000 minder onttrokken uit het stadsontwikkelfonds. Dit budget blijft beschikbaar voor 2021.

Kredieten (tekst uit Begroting 2020)

Diezerpoort Sociaal
Wat betreft Diezerpoort de bestedingen hebben betrekking op het  versterken van de buurtfunctie De Springplank (o.a. de nieuwe ontmoetingsplek voor buurtvereniging Bollebieste) en doorstart buurweide Dieze Oost. Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuwe vorm van wijkaccommodatie in de vorm van buurtwerkplaats, voor en door buurtbewoners met name met een afstand van de regulier arbeidsmarkt. Hiervoor is tijdelijk een gebouw  beschikbaar gekomen aan de Radewijnsstraat. Een bestedingsvoorstel hiervoor is in voorbereiding.

Toelichting realisatie kredieten

Diezerpoort Sociaal
???????

Project Kleurrijk Holtenbroek
Dit project is in uitvoering. De 1e fase van het project Stinspark wordt in 2021 afgerond. Er volgt een voorstel over het vervolg.

In onderstaand overzicht wordt voor dit doel inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die  de Raad tot en met 2020 beschikbaar heeft gesteld.

De reeds verwerkte afzonderlijke kredietmutaties per doel worden gepresenteerd in het overzicht restantkredieten .

Project

Omvang krediet tot en met 2020

Gerealiseerd tot en met 2019

Bestedingen 2020

Restantkrediet
31 december 2020

Diezerpoort, Sociaal

1.134.394

878.777

15.873

239.744

Werkplan kleurrijk Holtenbroek

120.282

-

53.164

67.118

Stinspark

217.000

-

5.760

211.240

Totaal

1.471.676

878.777

74.797

518.102

Financiële toelichting kredieten

Er zijn geen financiële afwijkingen te melden.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:57:43 met de export van 05/31/2021 10:07:43