Jaarstukken 2020
portal

Domeinen

Fysiek domein

Beschrijving doel 6.2.1 We sturen op een woningaanbod dat aansluit bij de vraag (tekst uit Begroting 2020)

Zwolle blijft groeien. Sinds 2017 heeft de woningmarkt in Zwolle zich sterk ontwikkeld. Daarom schalen wij het woningbouwprogramma voor de komende jaren op naar gemiddeld 1.000 woningen per jaar. We richten ons niet op een eindpunt, maar benutten de groei om te kijken wat de stad nodig heeft. Het woningbouwprogramma laat zien dat de plancapaciteit tot 2029 op zichzelf voldoende is om een sterke groei op te kunnen vangen en 1000 woningen per jaar te realiseren.

Toelichting op realisatie doel

In 2020 zijn in totaal 1.012 woningen toegevoegd in Zwolle. Dit aantal laat zich als volgt onderverdelen:

  • 86% nieuwbouw, 14% transformatie en splitsingen
  • 110 studentenwoningen
  • 43% goedkoop, 31% middelduur en 26% duur
  • 26% eensgezinswoningen, 74% appartementen
  • 72% binnenstedelijk, 28% uitleg

Dit betekent dat in 2020 niet alleen de doelstelling van het aantal woningen is behaald, maar ook kwalitatieve doelen voor een evenwichtige spreiding van de woningen over verschillende typen, segmenten en delen van de stad. Desondanks blijft de vraag naar woningen groot. De zogenoemde krapte indicator staat op 1 (een woningzoekende heeft slechts de keus uit één woning), de prijzen in Zwolle zijn in 2020 met 10% gestegen. De gemiddelde verkoopprijs in Zwolle in 2020 bedraagt Euro 326.000.

Criteria (tekst uit begroting 2020)

We sturen op een woningaanbod dat aansluit bij de vraag, zodanig dat:

  • Zwolle blijft bouwen; het aantal extra woningen sluit aan op de ontwikkeling van de jaarlijkse bevolkings-/huishoudensgroei. Het bouw- en ontwikkeltempo wordt komende jaren gericht op een gemiddelde van 1.000 woningen per jaar.
  • Het woningbouwprogramma ( type, kwaliteit, segmentering en prijs/kwaliteitsverhouding) wordt afgestemd op de behoefte en gaat uit van de volgende kaders:
    • Circa 60% van het Zwolse woningbouwprogramma wordt gerealiseerd in de bestaande stad.
    • De gemiddelde verdeling uitgaat van de prijsdifferentiatie van 30-40-30 (goedkoop, middelduur en duur).  We sturen op een programma waarbij elke woning raak is.
    • De nieuwe woningen voldoen aan de KEC-ambities en zijn daarmee toekomstbestendig.
    • Er is ruimte voor innovatieve woonvormen en we experimenten met een nieuwe manier van gebiedsontwikkeling.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Ed Anker

Activiteiten (tekst uit Begroting 2020)

  • We werken samen met onze partners, regiogemeenten en provincie aan een evenwichtig woningbouwprogramma. Op stedelijk niveau sturen we op een ongedeelde stad met woningen voor iedereen. In ons programma vormen de ambities uit de Woonvisie het uitgangspunt. We blijven daarbij goed inspelen op de (toekomstige) woonbehoeften en gewenste woonmilieus.
  • Vanuit de Ontwikkelstrategie en het woningbouwprogramma hebben we steeds meer sturing en regie op de voortgang van de projecten om zo voldoende woningen toe te voegen aan de woningvoorraad.  
  • We nemen deel aan de pilot Energietransitie in Berkum om ervaring op te doen voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.
  • Samen met het energietransitieteam en partners werken we aan de duurzaamheidsagenda.
  • We werken verder aan WoonInzicht, een digitaal platform waarin actuele marktinformatie beschikbaar is vanuit de verschillende partijen op de woningmarkt. Hierdoor krijgen we inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen op de Zwolse woningmarkt, kunnen we trends en ontwikkelingen snel waarnemen en op basis hiervan datagedreven beleidskeuzes maken. Fase 1 van WoonInzicht is gereed, in 2020 werken we volop verder aan de doorontwikkeling om zo met de partners in de stad nog meer data beschikbaar te hebben.

Toelichting realisatie activiteiten

In 2020 is de structuur en het bestuur van het Zwols Concilium herijkt op basis van de gezamenlijke woonafspraken tussen gemeente en markt in Zwolle. De Taskforce Woningbouw is ook in 2020 doorgegaan met het adviseren over en stimuleren van de woningbouwopgave in Zwolle. Op regionaal niveau is in 2020 met de provincie Overijssel en de gemeenten in West Overijssel een intensief traject gevolgd voor de nieuwe regionale woonafspraken 2021-2025. Die gesprekken hebben eraan bijgedragen de enorme woonopgave te verbreden binnen de regio.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2020, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2020 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

295.251

0

0

0

+ mutaties projecten

496.685

45.414

0

451.271

+ begrotingswijzigingen

645

0

75.000

0

Begroting t/m december

792.581

45.414

75.000

451.271

- Jaarrekening

814.794

45.414

75.000

451.271

Gerealiseerd resultaat Doel 6.2.1

-22.213

0

0

0

Saldo

-22.213

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten laten een nadelig saldo zien waardoor een nadelig resultaat wordt gerealiseerd van € 22.213.

Het nadelig resultaat is ontstaan door de meerkosten voor de uitvoering van woonimpuls.
Onder de naam Woonimpuls heeft het Rijk subsidiegelden beschikbaar gesteld, ter grootte van 1 miljard euro, om sneller nieuwe betaalbare woningen te realiseren in een kwalitatief goede omgeving. De gemeente Zwolle heeft in 2020 capaciteit ingezet om een subsidieanvraag in te dienen bij het Rijk. De toegekende middelen voor 2020 voor het indienen van de aanvraag voor een bedrag van € 75.000 waren niet voldoende. Hierdoor is een deel uit de reguliere middelen gefinancierd en is daardoor een klein tekort ontstaan. Het ministerie van BZK heeft 18 februari 2021  laten weten dat de aanvraag van de gemeente Zwolle voor de Woonimpuls-gelden is toegekend.

Kredieten (tekst uit Begroting 2020)

Investeringsagenda Wonen

  • We voeren in de periode 2018-2022 de actiepunten uit die genoemd staan in de 5 agenda’s van "Zwolle, Moderne Woonstad, De Zwolse Aanpak voor een vitale woningmarkt" (opgesteld door het Zwolse Concilium): Verstedelijkingsagenda, Doorstroom en versnellingsagenda, Betaalbaarheidsagenda, Transformatieagenda, Samenwerkingsagenda. Voor de uitvoering van deze actiepunten is een Taskforce Woningbouw ingericht waarin de gemeente ook deelnemer is samen met diverse marktpartijen en corporaties.
  • Vanuit de Ontwikkelstrategie en de Omgevingsvisie werken we steeds meer gebiedsgericht. Vanuit de Ontwikkelstrategie brengen we focus aan in de verstedelijkingsopgave. De komende vijf jaar zijn Stadshagen, Centrumgebied en Zwartewaterallee de focusgebieden waarin de middelen en capaciteit worden ingezet om het grootst mogelijke positieve effect te bereiken.
  • We nemen deel aan de Pilot Adaptief programmeren van het expertteam Versnellen woningbouw van het ministerie van BZK voor de periode 2019 en 2020. Dit doen we gezamenlijk met de provincie en de partijen uit het Concilium.
  • We maken vanuit de Ontwikkelstrategie jaarlijks een Woonbrief met daarin een geactualiseerde planning, een overzicht van de woningbouwproductie en de eventuele bijstelling in koers met betrekking tot focusgebieden, beleid en het samenspel met onze woningmarktpartners.

Actualisatie Woonvisie

  • We maken beleid rondom het thema Collectief particulier opdrachtgeverschap.
  • We werken aan een inclusieve woonstad door samen met de corporaties uitwerking te geven aan de prestatieafspraken.
  • Op gebied van Duurzame deltaStad werken we actief mee in Berkum Energie Neutraal.
  • We werken aan de invulling van de woonservicegebieden via het programma Lang zult u wonen.

Grondexploitatie-projecten woningbouw
We zorgen dat er woningen worden gerealiseerd door verkoop van bouwrijpe grond via onze grondexploitaties. Het projectoverzicht geeft inzicht in de totale investeringskosten op basis van de MPV 2019. Binnen doel 6.1.5 wordt het totale resultaat van ons grondbeleid in relatie tot de voorziening en reserve Vastgoed verantwoord.  

Toelichting realisatie kredieten

Vanuit de investeringsagenda is gewerkt aan onderdelen uit de ontwikkelstrategie, oa Zwols Pakket van Maatregelen en aanvragen voor de Woningbouwimpuls. Voor deze laatste bleek er meer inzet nodig dan van te voren geraamd en is er via de Berap extra geld beschikbaar gekomen. Ook is er verder gewerkt aan het optimaliseren van WoonInzicht. Als laatste is het locatieonderzoek Woonwagens gereed gekomen en zijn er afspraken gemaakt met de corporaties over de realiseren van een aantal woonwagens in Stadshagen, naast de optimalisering van de huidige locaties.

In 2020 is de Ontwikkelstrategie in werking getreden als uitwerking van de Woonvisie. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Prestatieafspraken 2020-2023 met de Zwolse corporaties. Deze afspraken worden jaarlijks geconcretiseerd in een jaarschijf, waaronder de Jaarschijf 2020. Daarin een nadere uitwerking van de deelname van deltaWonen aan Berkum Energie Neutraal en de bijdrage van de corporaties aan het traject Wonen en Zorg.

Westenholte Stins
De anterieure overeenkomst en de aanmeldnotitie MER (milieu effectrapportage) voor het realiseren van 19 woningen in Westenholte Stins is in 2020 vastgesteld door het college en de ondertekening heeft plaatsgevonden. De initiatiefnemer is bezig met het maken van een definitief ontwerp en een inrichtingsplan. Zodra hier overeenstemming over is wordt het voorontwerp uitwerkingsplan opgesteld.

Anterieure overeenkomst Wijthmen
Op 2 november 2020 is de anterieure overeenkomst getekend. Hierdoor  is de nieuwbouw in het Overijsselse dorp Wijthmen een enorme stap dichterbij.  De gemaakte plankosten worden door de ontwikkelaar vergoed.

Stilohal
De Stilohal-locaties is een toekomstige locatie voor woningbouw, waarvoor de raad in 2017 een voorbereidingskrediet voor de herontwikkeling heeft vastgesteld. Op de Stilohal-locatie bevindt zich ook de accommodatie van de Zwolsche Kegelbond. In december 2020 is de raad geïnformeerd over de stand van zaken ten aanzien van de huisvesting van de Zwolsche Kegelbond.

Hanze-Oost/Voortgang Hanzebad-locatie
De aanbesteding van de Hanzebadlocatie is in december 2020 van start gegaan. Op 26 januari 2021 heeft de selectiecommissie uit 11 aanbiedingen de vijf meest geschikte partijen gekozen.
Met deze vijf partijen wordt medio februari de dialoogfase gestart. Via twee stappen wordt in december 2021 de winnende inschrijving gekozen.

In onderstaand overzicht wordt voor dit doel inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die  de Raad tot en met 2020 beschikbaar heeft gesteld.

De reeds verwerkte afzonderlijke kredietmutaties per doel worden gepresenteerd in het overzicht restantkredieten .

Project

Omvang krediet tot en met 2020

Gerealiseerd tot en met 2019

Bestedingen 2020

Restantkrediet
31 december 2020

Investeringsagenda wonen

583.038

212.809

126.786

243.443

Actualisatie woonvisie

200.000

195.174

4.826

afgerond

Westenholte Stins

398.555

17.425

286.903

94.227

Wijthmen, anterieure overeenkomst

344.069

181.683

59.804

102.582

Woonimpuls

150.000

-

74.904

75.096

Voorbereidingskredieten grondexploitaties Wonen:

* Stilohal locatie

270.000

196.703

50.196

23.101

* Hanzebadlocatie

485.000

310.145

93.842

81.013

Gemeentelijke grondexploitaties Wonen:

* Stadshagen

501.680.966

465.769.456

12.790.905

23.336.954

* Stadshagen de Tippe

65.377.000

1.846.761

13.967.722

49.562.517

* Stadshagen Breezicht Noord

33.389.829

199.471

6.689.460

26.500.898

* Oude Mars

23.490.480

15.677.033

961.098

6.852.349

* Kraanbolwerk

19.662.486

16.833.772

2.731.004

97.710

* Stinspoort

12.224.117

12.062.417

88.244

73.456

* Geert Grotestraat

1.158.333

100.292

-8.189

1.066.230

* Langeholteweg

1.072.597

805.076

234.580

32.941

* Bos & Buitenplaats

1.064.359

624.263

76.026

364.070

Totaal

661.550.829

515.032.480

38.228.111

108.506.587

Financiële toelichting kredieten

Actualisatie en uitvoering woonvisie
Dit krediet is in 2020 afgesloten. De woonvisie is geactualiseerd. Het restant dat betrekking heeft op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is overgeheveld naar de investeringsagenda wonen.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:57:43 met de export van 05/31/2021 10:07:43